fallback

Русия изрази съмнения за удължаването на зърненото споразумение

То трябва да бъде подновено на 18 март, ако никоя страна не възрази

23:06 | 09.03.23 г.

Русия съобщи в четвъртък, че ключовото споразумение за осигуряване на безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна се прилага само наполовина, засилвайки съмненията дали ще позволи удължаване на споразумението, което изтича следващата седмица, предава Ройтерс.

Черноморската зърнена инициатива, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли м. г., целеше да предотврати глобална продоволствена криза, като позволи украинско зърно, блокирано от руското нашествие, да бъде безопасно изнасяно от три украински пристанища.

Споразумението беше удължено със 120 дни през ноември и ще бъде подновено на 18 март, ако нито една страна не възрази. Но Москва вече даде да се разбере, че ще се съгласи с удължаване, само ако бъдат отменени ограниченията, засягащи собствения ѝ износ.

Износът на земеделски стоки от Русия не е изрично подложен на санкции от Запада, но Москва твърди, че санкциите върху нейната разплащателна, логистична и застрахователна индустрия са бариера пред възможността ѝ да изнася собствено зърно и изкуствени торове.

„Все още има много въпроси за крайните получатели за това къде отива по-голямата част от зърното. И разбира се, въпроси за втората част от споразумението, които са добре известни на всички“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия се оплаква, че изнасяното въз основа на споразумението украинско зърно отива към богати страни. „Втората част“ се отнася до меморандум за разбирателство с ООН, който улеснява износа на руски храни и изкуствени торове.

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че зърнената сделка е част от плана на страната за прекратяване на войната и трябва да бъде удължена за неопределено време.

Андрий Йермак каза, цитиран от агенция Интерфакс Украйна, че всеки намек за прекратяване на зърнената инициатива е равносилен на „натиск върху посредниците ѝ – Турция и ООН“.

„Тя най-малкото трябва да бъде удължена със същия срок като преди“, отбеляза Йермак пред журналисти.

Зеленски и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш проведоха разговори в Киев в сряда за удължаване на сделката и Гутериш заяви, че тя е от „изключително значение“.

За момента няма планове за преки разговори между Гутериш и руския президент Владимир Путин, съобщи Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в четвъртък, че т. нар. от него „две части“ на споразумението – гарантиращи безопасен износ на украинско зърно и отменящи бариери за руския износ, са „неразривно свързани“.

„Първата част се изпълнява и ние изпълняваме всичките си задължения в това отношение наред с нашите турски колеги. Втората част изобщо не се прилага“, изтъкна Лавров.

„Ако говорим за сделка, това е пакетна сделка. Може да се удължи само това, което вече се прилага, а ако пакетът се прилага наполовина, тогава въпросът за удължаването става доста сложен“, каза Лавров.

Генералният секретар на Конференцията по търговия и развитие към ООН Ребека Гринспан трябва да обсъди зърненото споразумение с високопоставени руски представители в Женева следващата седмица.

До момента Украйна е изнесла над 23 млн. тона предимно царевица и пшеница въз основа на инициативата, сочат данни на ООН. Водещите дестинации за доставките са Китай, Испания, Турция, Италия и Нидерландия.

„Износът на украински, а също така и на руски, храни и изкуствени торове е от съществено значение за глобалната продоволствена сигурност и цените на храните“, заяви Гутериш пред репортери в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 10.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още