fallback

Украйна съобщава за ожесточени нападения в няколко региона

Руски атаки са причинили прекъсване на електрозахранването в няколко региона на страната, включително Одеса и Харков

06:46 | 09.03.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Редица украински области бяха подложени на руски удари в ранните часове на днешния ден, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и вторият по големина град в Украйна Харков. В няколко района е прекъснато електроподаването. Това съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

„Врагът е извършил около 15 атаки срещу града и региона", заяви сутринта в онлайн мрежите губернаторът на Харков в Източна Украйна Олег Синегубов. Нападенията очевидно са били насочени към важна инфраструктура. „По първоначална информация е била поразена и частна жилищна сграда“. 

От своя страна градската администрация на Харков говори за нападения срещу „енергийна инфраструктура". Имало е „проблеми" с електрозахранването в някои части на града.

От южната украинска област Одеса губернаторът Максим Марченко съобщи, че „ракетните атаки са засегнали регионалната енергийна инфраструктура и са повредили жилищни сгради". „За щастие няма жертви", добави той. За руски атаки се съобщава и в Западна Украйна. В Хмелницка област на хората е било казано „да потърсят убежище".

Междувременно Украйна планира следващите си стъпки в защитата на Донбас и град Бахмут от руските нападатели. Във вечерното си видеообръщение в сряда президентът Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил това с военните и разузнавателните служби. „Фронтовата линия, нашата защита, борбата за Бахмут и целия Донбас. Това е основният приоритет". Междувременно той не даде подробности.

Президентът апелира към общностния дух на украинците в борбата. „Много е важно, че фронтовата линия не е линия на картата. Тя е хора, тя е устойчивост, тя е готовност за борба, тя е взаимна подкрепа, тя е взаимопомощ", каза Зеленски.

Дали дългата битка за Бахмут вече е победа?

В сряда вечерта украинският генерален щаб съобщи за продължаващи руски атаки по всички участъци на фронта, особено в индустриалния и въгледобивния регион Донбас на изток. Почти обкръженият град Бахмут също продължава да бъде атакуван. Освен редовната армия руската страна разполага там и частните наемнически сили „Вагнер". Непрекъснато се говори за тактическо изтегляне на силно притиснатите украинци от града. Ръководството на Киев обаче е решило да продължи да защитава Бахмут.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр определи удържането на украинските войски в Бахмут като успех. „Всички искат новини за освободени територии, а това се нарича победа. Но вече е победа и това, че нашите храбри войници месеци наред унищожаваха врага и най-силните и професионални части на „Вагнер“ там", заяви Маляр по телевизията. По думите ѝ успех е и това, че голям брой вражески сили са били обвързани там, като по този начин е бил намален настъпателният потенциал на противника. „Това означава, че в този момент просто трябва да (продължите) да се защитавате", каза Маляр за придържането на военното ръководство към „Бахмут".

Зеленски: Бахмут има решаващо стратегическо значение

Украинският президент Зеленски защити решението да задържи войските си в Бахмут. Във войната на Русия срещу страната му Бахмут има решаващо стратегическо значение, заяви той в ексклузивно интервю за американския телевизионен канал CNN в сряда вечерта (местно време). „След Бахмут те могат да продължат напред. Те биха могли да отидат до Краматорск, до Славянск", каза Зеленски, визирайки руските атентатори. Ако Бахмут падне, пътят към други части на страната ще бъде отворен за руснаците, каза президентът. „Ето защо нашите момчета стоят там“. 

Разузнавателни агенции на САЩ: Путин играе за време

Разузнавателните служби на САЩ очакват Путин да се реши на продължителна война срещу Украйна. „Не очакваме руската армия да се възстанови достатъчно през тази година, за да направи големи териториални придобивки", заяви координаторът на разузнаването Аврил Хейнс по време на изслушване в Сената във Вашингтон. Удължаването на войната, включително и възможните затишия в бойните действия, може да е най-добрият останал път за гарантиране на руските стратегически интереси в Украйна - дори това да отнеме години, каза тя.

Украйна смята, че недостигът на електроенергия е преодолян

Украйна смята, че затрудненията с електроснабдяването са преодолени за момента - освен ако нови руски атаки не повредят системата. През последните 25 дни не е имало повече недостиг на електроенергия и не се предвижда дефицит. Ръководителят на енергийната компания „Укренерго“ Владимир Кудрицки заяви в Киев, че „най-суровата зима в нашата история приключи". 

От октомври миналата година Русия многократно изстрелваше ракети в целенасочен опит да унищожи доставките на електроенергия и топлоенергия в Украйна. Това доведе до прекъсвания на електрозахранването, централното отопление и водоснабдяването за часове и дни във всички части на страната. Въпреки това украинците многократно успяваха да закърпят нарушената мрежа. През нощта срещу четвъртък над части от Източна Украйна отново беше обявена периодична въздушна тревога заради опасения от нападения.

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш бе в Украйна, за да обсъди подновяването на международното споразумение за износ на украинско зърно от миналото лято. Снимка: ЕРА

Полша предлага на Украйна своите МиГ-29

Дискусията за полските МиГ-29 възникна още миналата година, малко след руската инвазия в Украйна. Според полски военни експерти страната все още разполага с около 30 самолета от този тип на въоръжение. Много от тях идват от стари запаси на ГДР. 

„Готови сме да доставим тези самолети и съм сигурен, че Украйна ще бъде готова да ги използва незабавно", заяви президентът Дуда пред американския канал CNN. Това, което е необходимо, според него, е международна координация, но той не коментира темата в подробности. За в бъдеще било важно също така да се обучават повече украински пилоти на американските изтребители F-16, заяви Дуда по време на посещение в Абу Даби.

Полският правителствен ръководител Матеуш Моравецки беше споменал на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари решение на НАТО като предварително условие. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че страната му няма да възпрепятства други страни да доставят изтребители.

Това ще бъде важно в четвъртък

В Брюксел ще се проведат допълнителни разговори между Турция и скандинавските страни Финландия и Швеция относно присъединяването им към НАТО. Турция блокира процедурата. Тя обвинява по-специално Швеция, че не предприема достатъчно последователни действия срещу хора и организации, които Анкара класифицира като терористични. Финландия и Швеция решиха да се присъединят към западния отбранителен пакт заради руската инвазия в Украйна. Все още им липсва и одобрението на Унгария.

Освен това, според нови съобщения в пресата, догадките около атаката срещу газопроводите „Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море през септември 2022 г. вероятно ще продължат. Според германски следователи те са идентифицирали кораба, от който вероятно са били извършени атаките. Според съобщенията в пресата следите могат да доведат до проукраински групи. Украйна обаче отрича да е замесена. Представители на други държави запазват мълчание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 09.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още