fallback

Възможни ли са успешни партньорства на българския бизнес в Африка?

Пропуските са в подхода на европейските държави спрямо африканските, каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие

21:38 | 01.03.23 г.

Българският бизнес, както и компаниите от страни като България, имат място на африканския континент. Те могат активно да се включат в дейности като преработка на вода и превръщането ѝ в питейна, в преработката на отпадъчни води, в индустриализацията или реиндустриализацията. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в рубриката "Африка в развитие" на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Много от проблемите в Африка идват от това, че наши фирми, европейските, са правили нещата така, както се правят в Европа. Наистина е време, когато се работи в Африка, да се работи на базата на партньорства и в съответствие с местните условия там“, коментира събеседникът.

"Има невероятно широк мегдан за сътрудничество и тази енергийна криза го доказва, подчерта Дечева. Тя разкри, че по изчисление на енергетици Африка има нужда от 34 мегавата производство, докато тя в момента няма и половината. Това е и причината сега да се стигна до ежедневни прекъсвания на електричеството от по четири часа и половина и до 12 часа на ден, което е „страшно за една много развита икономика“.

Пропуските са в местното планиране, но също и в подхода на европейските държави, когато си взаимодействат с африканските държави, смята експертът. „Африканските страни са много големи и е много трудно да се съотнесат с нашите европейски държави. От друга страна те нямат тази гъстота на население, за да могат нашите практики, които изнасяме там, да работят устойчиво в Африка“.

„Във всички африкански страни България и държави като нашата, имат какво да направят - малкият бизнес, големият бизнес. Могат да се включат в преработка на вода и превръщането ѝ в питейна, което е голям проблем навсякъде в Африка, да се включат в преработката на отпадъчни води, в индустриализацията или реиндустриализацията“, подчерта гостът и призова българския бизнес да обърне погледа си към този континент, който разкрива безброй възможности за бизнес-партньорства и развитие.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 01.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още