fallback

Година след началота на войната в Украйна – задава ли се нов световен ред?

Русия трудно ще се върне на полето на европейската дипломация, а отношенията със САЩ ще бъдат много тежки, коментира проф. Румен Кънчев

15:47 | 23.02.23 г. 11

След една година война на Русия в Украйна се открояват ясно четири основни тенденции, които ще генерират процес, в който ще бъде създаден друг световен ред и друга архитектура за сигурност. Това е коментарът на експерта по международни отношения и бивш заместник-министър на отбраната проф. Румен Кънчев във връзка с първата година от началото на инвазията.

Експертът обясни, че първата тенденция е свързана с факта, че за година руската армия не е успяла да се справи с Украйна. „Вторият важен факт е, че специалната операция на Путин генерира процес на небивал възторг към НАТО. Третият факт е светкавичното лидерство на САЩ. Четвъртата тенденция е свързана с това, че е налице начален процес на обединяване на автократичните и силно тоталитарни и авторитарни режими в един блок", заяви  Кънчев пред Bulgaria ON AIR

По думите му четирите изброени фактора ще генерират процес, в който ще бъде създаден друг световен ред, друга архитектура за сигурност. Кънчев посочи, че това са нормални процеси на глобалната сцена и определи като пропаганда думите на Путин, че Западът е започнала войната.

Според експерта Русия не е успяла да победи Украйна поради няколко фактора – първо, лоша преценка на Русия за стратегическата ситуация, второ - надценяване способностите на руската армия, трето - високотехнологичното превъзходство на западната армия над руската.

„Световният ред се защитава с всички сили от западните демокрации и част от тази защита е консолидирането на Запада", каза Кънчев и даде с пример посещението на Джо Байдън в Киев. „Присъствието на американския президент в разгара на бойните действия показва, че в най-тежкия момент от конфликта е в състояние да отиде лично на бойното поле и да окуражи украинците", обясни Кънчев.

Той коментира и замразяването на участието на Русия в договора „Нов СТАРТ": „Пак пропагандно клише. Русия не е излязла от договора. Те не искат да работят повече по договора. Русия ще продължи да дава информация на Америка за предислокацията на своите ракетно-ядрени сили".

„Китай подкрепя Русия. Новата стратегическа концепция на НАТО посочва, че Китай е изключително опасен противник. Той е по-опасен противник за САЩ, западните либерални демокрации и НАТО, в това число и Русия. Винаги световният ред след война се създава от победителя от войната", подчерта Кънчев.

Той смята, че в България прекалено се преекспонират събитията около войната, тъй като имаме ниска стратегическа култура.

"Санкциите дават резултат за Русия, макар че руската икономика не е за подценяване. Това е голяма държава със съюзник в лицето на Китай и други държави от Централна Азия. В сферата на военното производство санкциите имат огромен ефект, тъй като Русия започва да се задъхва при производството на високотехнологични оръжия и те почти не се виждат вече на бойното поле, за разлика от първите месеци", категоричен е Кънчев.

Той отбеляза, че руският народ и политическото ръководство не са разединени. Гостът смята, че скоро никой няма да измести Путин, нито ще му бъде направен преврат, но се вижда, че Русия става все по-самотна и изолирана на глобалната сцена и след войната Русия трудно ще се върне на полето на европейската дипломация, а отношенията със САЩ ще бъдат много тежки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 23.02.23 г.
fallback
Още от Свят виж още