IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е изправена пред болезнен избор, докато Русия затяга хватката над Бахмут

Властите в Москва са се съсредоточили върху превземането на източния град, за да съживят близо едногодишната си инвазия

11:08 | 14.02.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

На пътя, водещ към града, група войници, тръгнали към битката, остават уверени: „Нашата мисия е да не позволим Бахмут да бъде превзет", казва един войник пред WSJ. „Той е наш“. 

Две жени от Бахмут казват, че украинските сили в града се заклеват да го удържат. След като вземат пенсиите си в Часив Яр, където Украйна е преместила голяма част от административните си услуги за Бахмут, те планират да се върнат в своя изтерзан роден град, като едва ли ще помръднат при звука на идващите ракети.

Докато логистиката на Украйна е непокътната, Кириленко заяви, че има смисъл да се продължат боевете, като изчисли, че на ден загиват по няколкостотин руски войници. „Целта е да изтощим и убием колкото се може повече от тях", каза той.

Мащабът на загубите от украинска страна се пази строго в тайна, но решението на Москва да мобилизира около 300 хил. души миналата есен даде на Русия предимство в живата сила. На някои места изтощените украински войски срещат в битката свежи руски новобранци, казват войниците. 

Тежките загуби и от двете страни само увеличиха символичната стойност на Бахмут, повишавайки цената на отстъплението. А популярна украинска рок група композира песен, наречена „Крепостта Бахмут".

След шест дни на фронтовата линия група войници от 51-ва гвардейска механизирана бригада на Украйна заявиха, че са изтеглени обратно, след като са понесли тежки загуби в Иванивское. „Не си заслужава", каза един от мъжете, преди свистенето на идващ снаряд да разпръсне групата.

Генерал Ковал признава, че има някои кадрови проблеми. Той казва, че един батальон от новобранци се е изтеглил без предупреждение през декември, оставяйки опасна празнина в линиите. Генералът и неговият заместник, генерал-полковник Олександър Сирски, се втурнали към командния си център в Бахмут и изпратили там подкрепления, за да запушат дупката точно навреме.

Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА

Целта е да се предотврати руски пробив или каскадно изтегляне, което би могло да подкопае морала, казва генерал Ковал. „Ако позволите на хората да се отпуснат и да започнат да отстъпват позициите си, те ще тръгнат на вълни“. 

В база западно от Бахмут командирът на артилерийско подразделение от силите за териториална отбрана на Украйна заяви, че огромната огнева мощ на Русия ги е принудила да се оттеглят на малко повече от половин километър. „За съжаление, сме в неизгодно положение", казва командирът.

На телефона си той показа кадри от дрон на две разбити улици в североизточния край на Бахмут, където руските сили се укрепиха преди две седмици. По думите му неговото подразделение е попречило на руските сили да навлязат по-навътре в града, дори когато те са натрупали позиции в покрайнините. Отблъскването им е дало на другите украински сили повече време да се подготвят за следващата фаза на войната. „Всеки ден е от значение", казва той.

Подобно на много градове в равнинния източен Донбас, Бахмут е разположен в котловина, заобиколена от по-високи земи за защита от ветрове, което прави терена неблагоприятен за отбрана.

„Трудно е да се опази, разбира се", каза Олександър Круглик, войник в 3-та щурмова бригада. Ако бъде изгубен обаче, ще бъде още по-скъпо да бъде отвоюван, казва той.

Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА	Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА

Руските военни играят дълга игра, пояснява и генерал Ковал, но за украинците това е въпрос на живот и смърт - въпрос, познат от вековете под руско имперско управление. „Ние ясно разбираме, че ако руснаците вземат властта, всички патриоти ще бъдат обесени", каза той. „В най-добрия случай ще ни изпратят в Сибир, а в най-лошия ще ни заровят в гората и останките ни ще бъдат ексхумирани след години". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 20
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ще има ве как. Руснаците ще избират между Кадиров и Нахални, съответно последния ще спечели и веднага ще спре войната, ще върне заемите на Украина чак до Владивосток и ще започне безплатно да запълва американските петролни резерви, за да има какво ония да продават на ЕС. Очаква ни златна ера, ей! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
Този долу в дупката е украинец, но тези до автобуса ми приличат на западни пенсионери-туристи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... в калната 1/8 ще има ли нови избори или ще чакат края на СВОто ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 21
0pk
преди 1 година
Начи до сега всичко беше "ток и жици", Украина се радваше на безрезервна подкрепа от цивилизованата общност, обаче ако Бахмута паднел, "това може да подкопае вътрешното и международното доверие в администрацията на президента Володимир Зеленски." Сериозно, оправдания в стил "детска градина"? Те там сега ще имат ли нови избори, или докато трае СВО-то, ще са в подкрепяна от запада диктатура? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още