IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е изправена пред болезнен избор, докато Русия затяга хватката над Бахмут

Властите в Москва са се съсредоточили върху превземането на източния град, за да съживят близо едногодишната си инвазия

11:08 | 14.02.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

На пътя, водещ към града, група войници, тръгнали към битката, остават уверени: „Нашата мисия е да не позволим Бахмут да бъде превзет", казва един войник пред WSJ. „Той е наш“. 

Две жени от Бахмут казват, че украинските сили в града се заклеват да го удържат. След като вземат пенсиите си в Часив Яр, където Украйна е преместила голяма част от административните си услуги за Бахмут, те планират да се върнат в своя изтерзан роден град, като едва ли ще помръднат при звука на идващите ракети.

Докато логистиката на Украйна е непокътната, Кириленко заяви, че има смисъл да се продължат боевете, като изчисли, че на ден загиват по няколкостотин руски войници. „Целта е да изтощим и убием колкото се може повече от тях", каза той.

Мащабът на загубите от украинска страна се пази строго в тайна, но решението на Москва да мобилизира около 300 хил. души миналата есен даде на Русия предимство в живата сила. На някои места изтощените украински войски срещат в битката свежи руски новобранци, казват войниците. 

Тежките загуби и от двете страни само увеличиха символичната стойност на Бахмут, повишавайки цената на отстъплението. А популярна украинска рок група композира песен, наречена „Крепостта Бахмут".

След шест дни на фронтовата линия група войници от 51-ва гвардейска механизирана бригада на Украйна заявиха, че са изтеглени обратно, след като са понесли тежки загуби в Иванивское. „Не си заслужава", каза един от мъжете, преди свистенето на идващ снаряд да разпръсне групата.

Генерал Ковал признава, че има някои кадрови проблеми. Той казва, че един батальон от новобранци се е изтеглил без предупреждение през декември, оставяйки опасна празнина в линиите. Генералът и неговият заместник, генерал-полковник Олександър Сирски, се втурнали към командния си център в Бахмут и изпратили там подкрепления, за да запушат дупката точно навреме.

Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА

Целта е да се предотврати руски пробив или каскадно изтегляне, което би могло да подкопае морала, казва генерал Ковал. „Ако позволите на хората да се отпуснат и да започнат да отстъпват позициите си, те ще тръгнат на вълни“. 

В база западно от Бахмут командирът на артилерийско подразделение от силите за териториална отбрана на Украйна заяви, че огромната огнева мощ на Русия ги е принудила да се оттеглят на малко повече от половин километър. „За съжаление, сме в неизгодно положение", казва командирът.

На телефона си той показа кадри от дрон на две разбити улици в североизточния край на Бахмут, където руските сили се укрепиха преди две седмици. По думите му неговото подразделение е попречило на руските сили да навлязат по-навътре в града, дори когато те са натрупали позиции в покрайнините. Отблъскването им е дало на другите украински сили повече време да се подготвят за следващата фаза на войната. „Всеки ден е от значение", казва той.

Подобно на много градове в равнинния източен Донбас, Бахмут е разположен в котловина, заобиколена от по-високи земи за защита от ветрове, което прави терена неблагоприятен за отбрана.

„Трудно е да се опази, разбира се", каза Олександър Круглик, войник в 3-та щурмова бригада. Ако бъде изгубен обаче, ще бъде още по-скъпо да бъде отвоюван, казва той.

Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА	Кадър от Бахмут. Снимка: ЕРА

Руските военни играят дълга игра, пояснява и генерал Ковал, но за украинците това е въпрос на живот и смърт - въпрос, познат от вековете под руско имперско управление. „Ние ясно разбираме, че ако руснаците вземат властта, всички патриоти ще бъдат обесени", каза той. „В най-добрия случай ще ни изпратят в Сибир, а в най-лошия ще ни заровят в гората и останките ни ще бъдат ексхумирани след години". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: aldy хахахаха, не е лошо да погледнаш картата преди да пишеш поредната доза глууупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
А кой издържа населението в останалата част на Бандеростан? Не е РФ, във всеки случай. Те висят на врата на Щатовете и юропата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 10
aldy
преди 1 година
Бахмут от столетия е бил важно място, пресечна точка на много пътища. Затова овладяването му от РФ блокира снаббдяването на ВСУ и ги обрича на изтребване. Но за Ze важно е това, което му нареждат тези, които плащат за "музиката". Включитерно и за "вагнеровските музиканти". До последния украинец. Урките фактически изпълняват ролята на ЧВК на американците. Срещу скромно заплащане, а основното отмъкват местните гаулайтери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 22
khao
преди 1 година
иначе статията е поредния фейк от тия дни... ако загубили бахмут, видиш ли щяло доверието да изчезне! Бойчо, ае по сериозно с фейковете, тук не сме всички копейки! Някои можем да мислим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: 0pk не, не ... изобщо не го правят, полезниий хахахахахаха! то за това над милион мъже си биха шута в съседните държави ... също така, земята е плоска, а самолетите ни пръскат! Валю-тъпотоооо да не е постнап пак ония руски фейкове, че му се радваш така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: sssaaa е да де, ама opките още не ги отвличат посред бял ден, за да ги правят войници, за разлика от подкрепяната от всички земни кълбета украинци. А пък цивилизования свят, вмесо да напълни танковете с полезни евроатлантици и да ги прати на помощ, само изявления прави, че и си позволява да намеква за подкопаване на доверието към Ze. Ерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Каквото и да говорят и двете страни замесесни директно в конфликта е ясно на всички, че има издевателства и много лъжи в двата лагера. Украйна незнам вече 10 ли колко мобилизации са направили и е нормално да има хора, които не искат да участват. Същото е и за Рашките. Нормано е да има хора, които не искат да участват в нечии имперски амбиции и да загубят близки. Пропагандата е и в давата лагера и всеки сочи с пръст на другия в престъпления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: valentino29, цивилизованата общност одобрява! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
https://***.youtube.com/shorts/fW2WIDDa54s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
https://***.youtube.com/shorts/-JbuPfPeJLs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още