fallback

Време е Русия да бъде изключена от глобалната финансова система

Това значително ще увеличи разходите за правене на бизнес с Русия и ефективно ще задуши способността на Москва да финансира инвазията в Украйна

13:30 | 12.02.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Страните от Работната група за финансови действия ще се срещнат на символична дата – една година от началото на войната в Украйна

След Студената война световните сили въведоха системи за глобално управление. Целта беше да се защитят либералните ценности, човешките права и световната икономика и да се потуши заплахата от ядрено унищожение, пише Financial Times.

Безспорният успех на този нов, основан на правила международен ред, беше неговият обхват, привличайки Русия и постсъветските държави, както и други процъфтяващи икономики като Китай и Индия.

Но такава система работи само когато нейните членове спазват правилата. Със своето насилствено и непровокирано нахлуване в Украйна, отровна подкрепа на корупцията и документирано финансиране на тероризма, Русия на Владимир Путин прекрачва границите и сякаш се присмива на базирания на правила международен ред, който ни даде уникален период на мир и икономическо развитие.

Русия беше важна опора в глобалната система, която сега се опитва по всякакъв начин да подкопае. Русия е член на Съвета за сигурност на ООН и други органи на организацията. Съветът за сигурност е създаден със специфичната цел за предотвратяване на войни. Как тогава Русия може да остане член, след като е започнала своята агресивна война срещу Украйна? 

Също така налице е и международен орган за гарантиране на глобалната финансова сигурност — Работната група за финансови действия (FATF). Създадена от Г-7, FATF определя стандарти и насърчава ефективното прилагане на правни, регулаторни и оперативни мерки за ограничаване на три основни риска: пране на пари, финансиране на тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Днес FATF има 37 държави членки. Те включват Русия въпреки доказателствата, че страната не отговаря на стандартите на FATF и на трите фронта.

Този месец членовете на FATF ще се съберат в Париж, за да обсъдят допълнителни мерки срещу Русия на символична дата - точно една година от нахлуването в Украйна.

Безброй разследвания разкриха съучастието на Русия в прането на пари, което само се увеличи след въвеждането на широкообхватни санкции след пълномащабната инвазия. Установено е също, че Русия е съдействала или по друг начин е сътрудничила на различни терористични групи и държави в черния списък, включително групата Вагнер, талибаните, Хизбула, режима на Асад в Сирия, Северна Корея и Иран.

Тези примери обаче едва показват повърхността. Русия също е отговорна за спонсорираните от държавата на престъпни киберзаплахи за критична инфраструктура. Нейната война срещу Украйна изостря глобалната енергийна криза и драстично повишава цените на храните, причинявайки големи щети по целия свят, особено в развиващите се икономики.

Накратко, Русия не просто подкопава глобалната икономическа система. Държи целия свят за откуп. Следователно трябва да се направи повече.

Украйна призовава FATF да отстрани Русия и да я постави в черния списък. Това вероятно би било най-ефективният инструмент за ограничаване на достъпа на терористите до световната икономика, тъй като би принудило всички държави да прилагат засилена надлежна проверка на всякакви трансакции, включващи финансовата система на юрисдикция в черния списък.

Санкциите се въвеждат от конкретни юрисдикции и се следват от техните субекти. Това оставя голяма част от световната икономика, която не е въвела санкции, отворена за Русия.

Включването в черния списък от FATF би създало универсален контрол и изисква засилена надлежна проверка. Всяка трансакция с руската финансова система ще бъде прегледана и проверена.

Това значително ще увеличи разходите за правене на бизнес с Русия и ефективно ще задуши способността на Путин да финансира своята незаконна агресивна война. Също толкова важно, това би помогнало за създаването на по-силна и по-устойчива глобална финансова система в дългосрочен план.

Страните членки на ЕС, Г-7 и всички други нации, ангажирани с основан на правила международен ред, трябва спешно да признаят рисковете, които Русия представлява за целостта на световната финансова система. Те също трябва да действат, за да включат Русия в собствените си списъци с „високорискови юрисдикции“ и да издадат съответните пазарни насоки.

Твърде дълго беше позволено на Русия да подкопава системата отвътре. Международният ред може да оцелее само ако се спазват правилата. Разполагаме с мощни механизми за налагане на тези правила. Дойде време да ги използваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 12.02.23 г.
fallback
Още от Свят виж още