fallback

Турският рай за бежанците се превърна в призрачен град

Газиантеп опустя след двете земетресения в понеделник 

17:03 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Преди земетресенията в понеделник Газиантеп беше оживен и проспериращ граничен град, убежище за бежанците, бягащи от конфликта в съседна Сирия. При хубаво време тълпите се разхождаха из зелените му паркове, пазаруваха в търговски център край града и прекарваха времето си на площада в подножието на древна цитадела. 

Днес Газиантеп е призрачен град. Хиляди сгради са разрушени или повредени, няма електричество и течаща вода, а много жители са избягали. Тези, които са останали, спят в коли, училища или на улицата въпреки мразовитото зимно време. Те се редят на опашки за храна в кухните за бедни.

„Това изобщо не е достатъчно. Имаме нужда от всичко", казва 53-годишният Айнур Кивин, който седи на тънко одеяло на пода на училищния физкултурен салон заедно с 14 свои роднини, сред които и спящо двумесечно бебе. „Загубихме всичко. Нося чужди дрехи“, казва той, цитиран в репортаж на The Wall Steet Journal. 

Турското правителство призова хората да не се връщат в сгради, които не са били проверени за структурната им цялост. Хората изразяват все по-голямо разочарование от реакцията на правителството. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети Газиантеп в четвъртък и обеща да възстанови сградите и помощ за пострадалите. Той призна, че реакцията на правителството е била бавна, но заяви, че никой не е бил подготвен за мащаба на разрушенията, причинени от двойното земетресение.

58-годишният строителен работник и подизпълнител Четин Симшек стои в подножието на замъка Газиантеп - древна постройка, използвана през Римската и Византийската империя. Части от стените са се срутили по време на земетресението, оставяйки каменни късове на площада около него.

Симшек  разказва, че от детството си е посещавал замъка, за да се наслаждава на чист въздух и да стои в сянката на стените му. Сега спи на улицата пред къщата си. Поддържа огън, за да се стопли заедно със съпругата си и трите си деца. 

Той казва, че продължаващите вторични трусове плашат трите му деца. „Когато къщата се разтресе, ние бягаме“. 

Земетресението повали минаретата на джамиите и превърна жилищните блокове в развалини. В четвъртък спасителите претърсваха останките на срутените сгради в търсене на тела. 

Има и кратки моменти на радост. Индийски спасителен екип извади живо 6-годишно момиченце от развалините на седеметажна сграда в Газиантеп почти 90 часа след трусовете.

Но като цяло надеждите, че в отломките ще бъдат открити още много оцелели, намаляха, а броят на загиналите в четвъртък надхвърли 21 хил. души в Турция и Сирия.

Много от жителите на Газиантеп са сирийци, които са избягали от домовете си по време на размириците в съседната държава. От началото на гражданската война там Турция е приела повече от 3 милиона сирийски бежанци.

Град близнак на Алепо, древен търговски пункт от другата страна на границата в Сирия, Газиантеп отдавна е междинна станция за търговци, пътници и мигранти. Градът е емблематичен за това как настоящата сирийска криза е променила Турция.

Десетки хиляди сирийци се заселиха в Газиантеп, живяха сред турските граждани и много от тях работят в градските фабрики и работилници за производство на обувки, текстил, пластмаси, метали и машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 10.02.23 г.
fallback
Още от Свят виж още