fallback

Директорът на ЦРУ се е срещнал със Зеленски в Киев?

През януари 2022 г. 66-годишният американец предупреди, че руските сили ще се опитат да превземат украинското летище „Антонов"

15:08 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Директорът на американската агенция за външно разузнаване ЦРУ Уилям Бърнс изглежда е обменил мнения с украинския президент Володимир Зеленски по време на тайна среща в Киев. Според източник на Ройтерс, пожелал анонимност, Бърнс се е срещнал с представители на украинското разузнаване, както и с президента, за да потвърди, че САЩ продължават да подкрепят Украйна и да я защитават от руската агресия.

Според американския вестник The Washington Post посещението се е състояло в края на миналата седмица. Наред с други неща, директорът на ЦРУ е информирал Зеленски за очакванията си относно предстоящите военни планове на Русия. Не са предоставени допълнителни подробности.

Според вестника Бърнс също така е признал, че в определен момент ще стане по-трудно да се получи помощ от САЩ. Причината за това се крие в промените в Конгреса на САЩ. Макар че някои републиканци в Конгреса продължават да подкрепят въоръжаването на Украйна, други консерватори заявиха, че искат да намалят разходите на САЩ, особено милиардите долари, изразходвани за военни действия.

Шефът на ЦРУ Бърнс е високо ценен от Зеленски. През януари 2022 г. 66-годишният американец предупреди, че руските сили ще се опитат да превземат украинското летище „Антонов" в началната фаза на инвазията. Бърнс лично е предал съобщението на украинския държавен глава. Твърди се, че това е помогнало на Украйна да се подготви за защита на летището и да забави настъплението на Русия към столицата Киев.

Вестникът съобщава, че се твърди, че скептичното отношение на Бърнс към готовността на Русия да преговаря оказва влияние върху съветниците на Зеленски. „Повечето конфликти завършват с преговори, но в този случай това изисква сериозност от страна на руснаците, каквато не мисля, че виждаме", каза Бърнс пред PBS миналия месец. „Поне по наша преценка руснаците нямат сериозни намерения за реални преговори на този етап“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 20.01.23 г.
fallback
Още от Свят виж още