fallback

Олаф Шолц: Германия ще избегне рецесия тази година

Капацитетът от нови терминали за втечнен природен газ на бреговете на Балтийско и Северно море дава на Германия гъвкавостта да поддържа икономиката си, изтъква канцлерът

20:38 | 17.01.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Германия ще избегне рецесия тази година въпреки енергийния натиск от страна на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за Bloomberg преди да отпътува за Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Най-голямата икономика в Европа успява да се справи в енергийната криза през зимата въпреки мрачните прогнози, като Шолц посочи, че диверсификацията на газовите доставки е от решаващо значение за поддържането на икономиката.

„Абсолютно съм убеден, че това няма да се случи – Германия да изпадне в рецесия“, заяви категорично Шолц. Той също така изрази увереност за изглаждане на спора със САЩ относно климатичните субсидии и управлението на възхода на Китай.

Необичайно топлото време помогна за намаляване на потреблението на природен газ и почти елиминира риска от спиране на тока тази зима, предлагайки възможност за запазване на обществената подкрепа за 64-годишния канцлер и неговата трипартийна коалиция.

Енергийните опасения доминираха в началото на мандата на Шолц, след като инвазията на Русия в Украйна подчерта уязвимостта на германската енергетика спрямо руските доставки. Тъй като Москва осигуряваше 55% от газа в страната преди войната, Шолц беше принуден да предприеме извънредни действия, за да предотврати заплахата от недостиг през най-студените месеци от годината.

Капацитетът от нови терминали за втечнен природен газ (LNG) на бреговете на Балтийско и Северно море дава на Германия гъвкавостта да поддържа икономиката си, изтъква Шолц. Той е единственият лидер в рамките на Г-7, който ще присъства на срещата в Давос - знак за това как той се опитва да засили влиянието си на световната сцена.

Шолц се оказа изненадващият победител на федералните избори през 2021 г., като малко след това се сблъска с първото си голямо предизвикателство в лицето на войната в Украйна. Канцлерът обяви огромен план за обновяване на германската армия и започна да  адаптира икономиката към премахването на руските газови доставки.

Икономиката на Германия през 2022 г. Източник: Bloomberg

Шолц зае твърда позиция спрямо Русия, като каза, че настоява руският държавен глава Владимир Путин да оттегли руските сили от територията на Украйна, включително от Крим.

„Ние ще подкрепяме Украйна, докогато е необходимо, с всички средства, които можем да използваме“, изтъкна германският канцлер.

По време на посещение на филиал на външното министерство в Потсдам Шолц заяви, че за Германия е все по-важно да привлича чуждестранни работници, като имиграционните процедури се нуждаят от сериозна реформа.

"Ние знаем, че можем да гарантираме нашето бъдеще, представянето на нашата икономика, както и на нашите системи за социална сигурност, само ако имаме достатъчно квалифицирани работници", каза още Шолц.

Той призна, че привличането на квалифицирани работници от цял свят е "голямо предизвикателство", подчертавайки важността на една ефективна агенция за обработка на документите на чуждестранните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 17.01.23 г.
fallback
Още от Свят виж още