fallback

Иран осъди фотографка на протестите да мете парковете два месеца 

Присъдата на Ялда Моайери включва и шестгодишна условна присъда и двугодишна забрана за напускане на страната

12:00 | 07.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Съд в Техеран произнася доста странна присъда срещу реномирана иранска фотографка. В прессъобщение, публикувано в медиите, съдебният орган съобщава, че Ялда Моайери е осъдена на два месеца метене на паркове заради участието си в критични за системата протести и произтичащата от това заплаха за националната сигурност. Като наказание тя трябва да напише и доклад от 100 страници за изследване на ирански духовник, съобщиха от съдебната система, цитирани от вестник Shargh. 

Самата фотографка потвърди решението на съда в Instagram и публикува видеоклип, на който е облечена в оранжева униформа на новата си работа. „Тъй като не ми е позволено да отразявам реалностите в моята страна като фотограф, съм много щастлива да свърша тази почтена работа заради това", обяснява 41-годишната иранчанка в Instagram.

Носителката на множество награди Моайери бе арестувана през септември, докато снима протести. В края на декември тя бе освободена под гаранция. Присъдата включва и шестгодишна условна присъда и двугодишна забрана за напускане на страната. За същия период от време ѝ е забранено да използва мобилния си телефон и социалните мрежи. Освен това ѝ е забранено да живее в Техеран и предградията на столицата в продължение на две години, споделя фотографката на свободна практика в Instagram. Според съдебния орган тя може да обжалва присъдата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yalda Moaiery (@yaldamoaiery)

Моайери вече имаше проблеми със съдебната система през 2019 г. заради снимките си по време на политическите вълнения по това време. След протестите възможностите за отразяване на събитията в Иран бяха силно ограничени. Това се усложнява от прекъсванията и блокирането на интернет. 

По данни на Комитета за защита на журналистите (CPJ) в Ню Йорк по време на последните протести вече са били арестувани повече от 80 представители на медиите. Арестите бяха остро осъдени в социалните медии. Имаше и подигравателни публикации в тази връзка: Беше казано например, че заради всички хвърлени в затвора журналисти известният затвор „Евин" в Техеран вече разполага с достатъчно персонал, за да създаде собствена информационна агенция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 07.01.23 г.
fallback
Още от Свят виж още