fallback

Данъчните документи на Тръмп ще бъдат публикувани

Ресорна комисия на Конгреса гласува в подкрепа на частичното публикуване на документите

07:59 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Данъчните декларации на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъдат публикувани, поне отчасти. Във вторник вечерта (местно време) контролираната от демократите комисия на Конгреса гласува да предаде доклада с документите на Камарата на представителите на САЩ. Очаква се това да стане през следващите дни. Републиканците в комисията по финанси гласуваха против. В продължение на години Тръмп отказваше да предостави документите на Финансовата комисия по законен път - и накрая се провали с делото си пред Върховния съд.

Противно на обичайната практика в САЩ предприемачът в областта на недвижимите имоти не е публикувал данъчните си декларации нито като кандидат за президент, нито след като влезе в Белия дом. Затова критиците предполагат, че той има какво да крие. Демократите искат да проверят, наред с други неща, дали документите разкриват конфликт на интереси от страна на предприемача в областта на недвижимите имоти и дали той е използвал съмнителни методи за спестяване на данъци. Според информацията данъчните декларации на Тръмп са били предадени на комисията в началото на декември, предава DPA. 

През ноември Тръмп обяви, че възнамерява да се кандидатира отново за президент от Републиканската партия на изборите през 2024 г. През уикенда 76-годишният политик вече се обяви против евентуалното публикуване на документите в социалната мрежа Truth Social, на която е съосновател. Данъчните документи не говорели нищо за неговата „голяма компания" с „едни от най-големите активи в света и много малък дълг". „От данъчните декларации не можеш да научиш много, но е незаконно да ги публикуваш, ако не са твои“, твърди той. 

„Опасно ново политическо оръжие“ 

Финансовата комисия в Камарата на представителите от години се опитва да получи данъчните документи. По време на администрацията на Тръмп Министерството на финансите първоначално попречи на това. Едва при управлението на неговия наследник Джо Байдън Министерството на финансите най-накрая нареди през миналата година на данъчния орган IRS да предаде документите на комисията. Тръмп отвърна на удара в съда и премина през различни инстанции, докато стигна до Върховния съд на САЩ, където в крайна сметка се провали през ноември.

За комисията това беше успех в последния момент: тъй като републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори в САЩ и ще управляват от началото на януари, на ръководената от демократите комисия не ѝ оставаше много време да направи нещо по въпроса. Членът на комисията от Републиканската партия Кевин Брейди отправи остри критики към демократите преди заседанието във вторник. Според него те ще разгърнат „опасно ново политическо оръжие“, което може да има сериозни последици.

Това е вторият удар за Тръмп през тази седмица. На последното си публично изслушване в понеделник разследващата комисия за нападението в Капитолия препоръча на Министерството на правосъдието да повдигне наказателни обвинения срещу американеца и други замесени лица. Това означава, че Тръмп е изправен пред наказателни обвинения за ролята си в щурма над Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Тръмп има и други юридически проблеми – включително около спора за секретни документи, намерени в имението му Мар-а-Лаго в американския щат Флорида.

Какво следва

Данъчният закон позволява на председателите на данъчните комисии на Конгреса да изискват декларациите на всеки данъкоплатец, включително на президента. След това тази информация може да бъде публикувана с мнозинство от гласовете на комисията. Данъчните декларации се пазят много строго, тъй като публикуването на данъчна информация без разрешение е престъпление, което се наказва със затвор.

Нежеланието на Тръмп да предостави документите засили спекулациите за това каква информация за заеми, бизнес връзки или богатството му биха могли да съдържат те. 

Голяма част от финансовата картина на Тръмп стана публично достояние преди две години, когато седмици преди изборите през 2020 г. New York Times публикува извадки от данъчните декларации на Тръмп, които показаха, че той е плащал минимални данъци, включително не е плащал данък върху доходите през 10 от последните 15 години поради големи загуби, които са компенсирали всички печалби. 

В материала на New York Times се казва, че много от фирмите на Тръмп изпитват затруднения, като той влага повече пари във фирмите, отколкото генерират те, и че по време на престоя си в Белия дом е спечелил милиони в чужбина, включително от авторитарно настроени държави като Филипините и Турция. Тръмп отхвърли репортажа като „напълно фалшива новина".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 21.12.22 г.
fallback
Още от Свят виж още