fallback

ЕК ще мисли за ответни мерки за съхранение на конкурентоспособността

Лидерите на общността приканиха енергийните министри да намерят компромис за таван на цената на газа

11:42 | 16.12.22 г.

Европейските лидери възложиха на Европейската комисия да извърши анализи и през януари 2023 г. да даде предложения за мобилизиране на всички подходящи инструменти, които да позволят съхранението на конкурентоспособността на европейската икономика. Това е записано в заключенията след края на Европейския съвет късно снощи. Като част от очакванията са посочени облекчаване на административните процедури и подобряване на условията за привличане на инвестиции.

"С оглед на въздействието на високите цени на енергията в Европа, Европейският съвет подчертава, че е важно да се съхрани икономическата, промишлената и технологичната база на Европа и да се запазят равните условия на конкуренция в световен мащаб", посочват лидерите на страните от общността.

Европейският съвет очаква от ЕК още и предложение и оценка на въздействието относно структурната реформа на пазара на електроенергия в общността, включително относно въздействието на цените на газа върху цените на електроенергията.

В своето заключение след срещата лидерите на общността приканват енергийните министри да вземат решение относно мерките за решаване на газовата криза. Следващото заседание на Енергийния съвет е насрочено за 19 декември. Страните от общността имат разногласия в преговорите за таван на цената на природния газ и вече няколко поредни заседания ресорните министри не могат да намерят компромиса. От него обаче зависи изпълнението на още мерки, като например общи покупки на природен газ и плановете за ранни действия при извънредни ситуации за следващия зимен сезон.

Идеята за таван на цената на газа се подкрепя силно от Франция и още 14 държави от ЕС, сред които и България. Мярката не се фиксира върху произхода на газа - като санкция срещу Русия, а като цяло целта е подкрепа за европейската икономика срещу високите енергийни цени.

На срещата си, която приключи късно снощи (15 декември) лидерите на общността одобриха и девети пакет санкции срещу Русия, в който са включени ограничения за доставка на електроника и части с възможна двойна употреба, както и срещу близо 200 физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 16.12.22 г.
fallback
Още от Свят виж още