fallback

Турция продължава да спъва Швеция и Финландия по пътя им към членството в НАТО*

Анкара смята, че двете страни още не са изпълнили всичките си задължения към нея

18:59 | 08.11.22 г.

Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения към Анкара в рамките на диалога за присъединяването им към НАТО и следващата среща за изпълнението на споразуменията ще бъде от решаващо значение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Йени шафак". 

"И двете страни предприеха определени стъпки, но на този етап е трудно да се каже, че са изпълнили ангажиментите си. Стъпките не са достатъчни", коментира той, цитиран от БТА.

Чавушоглу припомни, че по-рано в Хелзинки се проведе тристранна среща за практическото изпълнение на условията на меморандума, подписан през юни от Турция, Финландия и Швеция.

Такава среща предстои да се проведе и в Стокхолм. Тя ще бъде от решаващо значение за изпълнението на бъдещи конкретни стъпки. Ще бъде обсъден меморандумът, какво е направено и какво трябва да се направи. Ще бъде изготвен доклад и ще бъде направена повторна оценка на напредъка в разрешаването на различията между страните, пояснява Чавушоглу.

Шведският министър-председател Улф Кристершон днес е на посещение в Анкара, за да обсъди перспективите за ратифициране от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. 

Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, но очаква от Швеция да ѝ сътрудничи в борбата с тероризма. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция с Улф Кристершон, предаде турската телевизия ТРТ Хабер. Турският лидер посочи, че кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО е била продиктувана от собствения ѝ интерес за сигурността. "Швеция желае членство в НАТО заради собствената си сигурност и ние искаме да видим Швеция, която подкрепя нашите интереси в областта на сигурността", каза той.

Шведският премиер също каза, че Стокхолм иска отношенията между Турция и Швеция да се развиват във всяка област. 

Кристершон се ангажира, че страната му ще спази напълно меморандума от Мадрид, подписан между Швеция, Финландия и Турция. "Турция е една от най-засегнатите от тероризма страни. Ще приложим изцяло тристранния меморандум", каза той. Ердоган обяви и нова "среща в края на месеца в Стокхолм", предаде АФП.

Финландия и Швеция подписаха протоколите за членството им в НАТО в началото на юли. Двете страни поискаха членство в организацията след началото на войната в Украйна. 

Турция обаче, която поддържа отношения с Русия, блокира процеса по приемането им. Преди няколко дни Швеция се разграничи от кюрдската милиция YPG в опит да спечели одобрението на Анкара за присъединяването към Алианса.

* Допълнена информация с изявленията след срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и шведския премиер Улф Кристершон

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 08.11.22 г.
fallback
Още от Свят виж още