fallback

Окупаторите намекват за скорошно изтегляне от Херсон 

МААЕ не е открила доказателства за разработването на „мръсна бомба“ в Украйна, британците отчитат нарастващ дефицит на оборудване в Русия

06:52 | 04.11.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за експлозии в окупирания Мелитопол. Руската армия отново обстрелва няколко града. Междувременно в Херсон се появяват все повече признаци за предстоящо руско изтегляне. А ядреният надзорник представи заключенията си за предполагаемата украинска „мръсна бомба". 253-ият ден от войната накратко.

Окупираният Мелитопол под обстрел

В окупирания от Русия град Мелитопол в Южна Украйна имаше няколко тежки експлозии. Това се потвърждава от представители на двете страни, въпреки че разказите им се различават. Руската противовъздушна отбрана е свалила приближаващи се украински ракети, пише в Telegram Владимир Рогов, представител на окупационната администрация. Кметът на Мелитопол Иван Федоров заяви, че е била обстрелвана сграда на фабрика, в която е имало руски персонал.

Междувременно сраженията продължават в Луганска и Донецка област в източната част на страната. „Противникът се опитва да задържи временно превзетите райони", съобщава украинският генерален щаб. „Той насочва усилията си към ограничаване на действията на отбранителните сили в определени области“. 

Нападения в няколко части на страната

По данни на украинските военни руските войски са обстрелвали град Кривий Рих в централната част на страната. Нападнати са и градовете Суми и Харков в североизточната част на страната, се казва в съобщението. По данни на местните власти Русия е атакувала и предградия на Запорожие. Жителите са били призовани да останат в скривалищата и бомбоубежища, съобщава Kyiv Independent. Противовъздушната отбрана е унищожила ирански безпилотни самолети.

Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна е отрязана от електрическата мрежа след руски обстрел. По данни на украинския оператор „Енергоатом" са засегнати и повредени останалите линии за високо напрежение. Атомната електроцентрала вече се захранва само от дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво са достатъчни за 15 дни.

Русия очевидно планира да се изтегли от Херсон

Според западни кръгове по сигурността Русия се готви да изтегли войските си от южния украински град Херсон. Възможно е руснаците да са решили, че „градът не си заслужава борбата", заяви високопоставен западен правителствен служител пред журналисти по време на брифинг. Винаги обаче е възможно военното ръководство да промени решението си в кратък срок, дори ако всичко в момента сочи към изтегляне, предупреди той.

По-рано представител на назначената от Русия администрация на региона заговори за възможно изтегляне на войските от западния бряг на река Днепър. „Най-вероятно нашите войски ще се изтеглят на левия (източен) бряг", заяви назначеният от Москва заместник-ръководител на окупационното правителство на региона Кирил Стремузов.

Швейцария забранява на Германия да изнася боеприпаси

Германия няма право да предава на Украйна боеприпаси, произведени в Швейцария, за зенитно-ракетния танк „Гепард". Поради швейцарския неутралитет не е възможно да се удовлетвори германското искане за по-нататъшен износ на тези боеприпаси за Украйна, обяснява министърът на икономиката Ги Пармелен в писмо до федералния министър на отбраната Кристин Ламбрехт. В писмото се посочва, че швейцарските закони забраняват износа за страни, в които има въоръжени конфликти.

Германия планира зимна помощ за Украйна от Г-7

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок обяви координирани действия от икономически силните демокрации от Г-7 за предоставяне на зимна помощ за Украйна. „Съвместните санкции, които стартирахме, сега ще бъдат последвани от съвместна зимна помощ от партньорите от Г-7", заяви зеленият политик в началото на консултациите в Мюнстер, Вестфалия. Много други държави вече са обявили намерението си да се присъединят към инициативата, каза тя. „Тази зимна помощ означава също, че няма да приемем нарушаването на мира и международното право през зимата", подчертава Бербок.

Използвани от украинските военни системи HIMARS в района на Херсон. Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

МААЕ: Няма доказателства за „мръсна бомба"

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) досега не е открила доказателства за „недекларирани ядрени дейности" в Украйна след обвиненията на Русия за предполагаеми планове на Киев за „мръсна бомба". Техническата и научната оценка на резултатите до момента не показа „никакви доказателства за недекларирани ядрени дейности и материали" на три обекта в Украйна, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси. „Ще съобщим резултатите от пробите от околната среда възможно най-скоро“. 

Бойците от „Азовсталь“ излизат на свобода

Украйна и Русия отново си разменят военнопленници. Този път бяха освободени 107 офицери и войници от всяка страна, както обявиха Киев и Москва. Сред украинците са 74 войници, които през пролетта са защитавали стоманодобивния завод „Азовсталь" в пристанищния град Мариупол, съобщи в Telegram ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак. Според него сред завърналите се от войната има и тежко ранени с инфектирани рани, осакатени крайници и изгаряния.

Освободени защитници от "Азовсталь". Снимка: Andrij Jermak/Telegram

Британците отчитат дефицит на оборудване в Русия

В ежедневния доклад на британското министерство на отбраната се посочва, че руските войски на фронта изпитват голям дефицит. Липсват модерни бойни машини. Твърди се, че руските войници са разочаровани от необходимостта да използват стари пехотни превозни средства, наречени „алуминиеви кутии".

Според британците в средата на октомври руските части са губили повече от 40 превозни средства на ден в резултат на украинските контраатаки, което се равнява приблизително на оборудването на цял батальон. През последните седмици Москва е закупила поне 100 допълнителни танка и бойни машини на пехотата от беларуските складове. За руските части обаче е трудно да набавят достатъчно подходящи заместители на повредените материали, което създава проблеми за настъплението, твърдят британците.

Кметът на Киев Кличко е загрижен за зимата

В интервю за германската телевизия ntv кметът на Киев Виталий Кличко предупреди за нови атаки срещу украинската инфраструктура с оглед на зимата: „Ако навън стане минус 10, минус 20 градуса, което се случва всяка зима, тогава ще имаме истински проблеми“. Според Кличко целенасочените атаки срещу критична инфраструктура ще покажат „истинското лице на тази война". „Това е геноцид, това не е специална операция, това не е война срещу военните. Това е война срещу населението". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 04.11.22 г.
fallback
Още от Свят виж още