fallback

Ще успеят ли препратките към миналото величие на Турция да задържат Ердоган на власт?

Изпълнението на три стратегически визии се опитват до 2099 година да превърнат страната в четвъртата сила, която да диктува новия световен ред, коментира Георги Димов

11:47 | 01.11.22 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че иска да промени сегашната конституция на Турция, приета при военен преврат. Той заяви, че пред страната стоят две заплахи и тя е призвана да се бори с тях. Първата е фундаменталният ислям, а втората - заплахата от кюрдския сепаратизъм, и тези две теми се преплитат през последните сто години непрекъснато. Политиката и амбициите на турския президент коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Димов, дипломат, бивш генерален консул на България в Одрин.

Ердоган изнесе пламенна реч пред повече от 30 хиляди души на живо, в която говори за промяна на конституцията на страната, доставките на руски газ до Европа и икономическо развитие на Турция, което да вкара икономиката на страната в Топ 10 на развитите икономики в света.

"Отпадането на забраната за носене на мюсюлманска забрадка е поредният сигнал, че светската държава отстъпва. Такива индикации имаше още от едноличното идване на власт на Ердоган, смята дипломатът и отбеляза, че този процес има различни проявления. – В по-конкретни форми започна още през 2007 година, когато Ердоган бе на посещение в Испания. От далечен Мадрид той се провикна, че мюсюлманската забрадка е политически символ, в който няма нищо лошо".

Според Димов тези промени се случват на малки стъпки, които обществото може да преглътне. „Подобно на мюсюлманската забрадка и визията, която бе оповестена от Ердоган, е ревизия на предишни подобни визии. Те се ревизират, защото не могат да се изпълнят в първоначалния си вид“, обясни дипломатът.

Той напомни, че на 3 ноември ще станат 20 години от идването на Ердоган на власт, като в първите 12 години той беше в качеството си на министър-председател, а в момента тече вторият му мандат като президент.

„Още след като дойде на власт, бяха разработени три визии - Визия 2023, Визия 2053 и Визия 2071, припомни дипломатът и обясни, че те не се само теоретични, а влизат в програмата и устава на управляващата партия. – Визия 2023 в началото предвиждаше, че Турция ще влезе в 10-те най-високоразвити икономически страни, като тази цел вече се прехвърля към 2053. За 2023 година бе предвидено, че БВП на Турция трябва да достигне до 2 трлн. долара, а на глава от населението - близо 25 хил. долара. За справка - през 2020 година БВП на Турция е 700 млрд. долара, а на глава от населението 7850 долара. Понеже тези показатели не могат да се изпълнят, те се прехвърлят към 2053 година“.

Георги Димов посочи, че Визия 2053 предвижда до 600-ната годишнина от завземането на Истанбул да бъдат създадени т.нар. Обединени тюркски държави по опита и подобието на САЩ и ЕС. В тази формация трябва да влязат Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Албания.

"Там не е причислена България, може би те считат, че отдавна сме в малкия им джоб, така че няма какво да се занимават с нас. Но отиваме към Кавказ - Азербайджан, Грузия, Нахичеван, в Средиземно море - т.нар. Севернокипърска турска република, Либия и Тунис. В Близкия изток - държавите, които ще възникнат на базата на днешна Палестина и също така на сунитите и кюрдите в Ирак и Сирия". С това се предвижда да се реализира формулата за т.нар. Турско-кюрдска конфедерация“, посочи дипломатът.

Що се отнася до Визия 2071, тя кореспондира с миналото, когато се навършват хиляда години от стъпването на османските селджуки на анадолска земя и победата срещу византийците. „До тази дата се предвижда Турция да си върне величието и мощта на Османската империя, за да може до 2099 година да стане четвъртата сила, заедно със САЩ, Китай и Русия, която да диктува новия световен ред“, коментира дипломатът и обобщи, че стремежът на Ердоган е това да се превърне „векът на Турция“.

По думите на Георги Димов това е очевидна пропаганда в навечерието на изборите, тъй като електоралните нагласи никак не са в полза на Ердоган и на модела на управление на ислямисткия национализъм.

Опитва ли се Ердоган зад визии и концепции, които се афишират във връзка с изборите, да скрие истинското състояние на турската икономика? Конкурентно ли въоръжението на Турция на натовското оръжие? На какъв принцип се развиват отношенията между България и Турция?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 01.11.22 г.
fallback
Още от Свят виж още