fallback

Как украинските военни освободиха Балаклия

От началото на септември руските военни се изтеглиха от малкото градче в източна Украйна, но следите от тях стоят

18:57 | 26.10.22 г. 5

Когато руските военни се изтеглиха от окупирания град Балаклия, след себе си оставиха много документи, които разказват как работи руската военна машина, пише Ройтерс.

В мазето на сградата в малкия украински град, използвана за щабквартира на руските военни, са открити хиляди страници документи - някои полуунищожени, други - лични дневници. Те съдържат данни за битки, унищожена техника и убити хора, но също така хвърлят светлина и за отстъплението на руските военни от региона.

От прегледаните материали Ройтерс заключава, че към края на септември руските военни са били с изчерпани сили и под силен стрес. Украинците започнаха своята контраофанзива в края на август и обстрелваха командните пунктове на руснаците в региона с наскоро доставените HIMARS. От агенцията посочват, че са отпратили запитване за откритата документация към Кремъл, откъдето са ги пренасочили към Министерството на отбраната на Русия. Оттам пък няма реакция на искането за коментар.

Агенцията верифицира документите от своето разследване чрез засичане на информацията и в други източници. Местните жители също потвърждават, че на място е имало команден център на руската армия.

В документите като началник на този щаб е сочен полк. Иван Попов, който е част от руския Балтийски флот. В биографията му в руски медии е сочено, че той е служил във войната срещу Чечения, както и в инвазията в Грузия през 2008 г. Ройтерс не открива и полк. Попов за коментар, а съпругата му потвърждава само, че той ръководи бойни сили в източна Украйна.

По време на битката за Балаклия Попов е бил ранен, а след това е бил повишен в чин генерал, коментира още съпругата му. В момента го чака ново назначение, но неясно къде.

От списъците на състава е видно, че в руската част са участвали и наборници от окупираната Луганска област. Те са оставили по стените предупреждения за нациски режим, ако се оттеглят.

В Балаклия е имало и стая за мъчения на местните жители, за която е отговорял военен, описан само с псевдоним - комендант Гранит. За провежданите разпити там може да се съди и от намерените документи, и от съобщенията на украинските власти, допълва още Ройтерс. Местните жители също разказват за разпити и побои срещу тях с искане за информация за украински военни постове и друга информация.

Москва не реагира на искането на Ройтерс за коментар. Агенцията припомня, че официално руската позиция е, че в Украйна се извършва специална операция, която е насочена към военни обекти, не и към гражданска инфраструктура и цивилни.

Полицейските сили в Харков обаче съобщават, че следователите са установили 22 стаи за мъчения в освободените градове в региона.

Голяма част от дейностите по охрана в окупираните градове се е падала на военни от самопровъзгласилата се Луганска народна република, разказва още Ройтерс. В повечето случаи те са с остаряло оборудване и много по-ниско заплащане. Руските военни получават по над 200 хил. рубли (3200 долара) и бонуси, докато военните от Луганска област - около 90 хил. рубли (1400 долара) на месец. Сред военните има и бивши затворници.

Първите сблъсъци с украинската армия са от края на юли, свидетелстват докладите от бункера на руския щаб. Тогава е имало заповед да не се отстъпва от позициите, но и данни, че боеприпасите са на привършване. Първата атака, край село Хракове, е отблъсната от руските военни с помощта на бойни хеликоптери.

Още тогава командващите започват да осъзнават проблемите си, пише още Ройтерс, позовавайки се на проучените документи. Устройствата за заглушаване са извън строя и това позволява на украинските военни да изпратят разузнавателни дронове. В същото време руските военни в Балаклия получават дронове за разузнаване, но нямат обучени военни, които да ги управляват, а самите дронове не са изцяло комплектовани за тази мисия.

Руското разузнаване предупреждава, че три от системите HIMARS ще бъдат разположени в региона и ще бъдат обстрелвани военни складове и команден пункт. Украинското Министерство на отбраната на свой ред отказва коментар на Ройтерс относно запитвания за въоръжение и бойна тактика.

На 24 юли е първият обстрел с HIMARS на руски щаб в региона, който подкопава дисциплината на военните в Балаклия - някои от ръководителите на роти отказват да изпращат своите части в битка под артилерийски огън. Има данни за войници, които умишлено се нараняват, за да бъдат изтеглени от бойното поле.

Нищо от случилото се в края на юли не е попаднало в официалните доклади, до които достъп има Ройтерс.

Руските военни прихващат обаждания между украинските военни и телефонни номера от Естония, САЩ, Нидерландия и Великобритания. В отговор на запитвания на агенцията единствено естонските власти отговарят, че техни части не участват в конфликта в Украйна. Другите държави така и не отговарят на искането за уточнения.

През следващите седмици най-малко три командни пункта са унищожени от HIMARS. Според информация от документите в началото на август висши руски чиновници са поискали тест дали новото им заглушаващо оборудване може да ограничи работата на системите, но резултати от този експеримент не са отбелязани никъде.

През август ръководството в Бабаклия се опитва да мобилизира своите военни, но налице е около 71% от състава. В някои от батальоните военните са в пъти по-малко от необходимото. Унищожена е голяма част от оборудването и въоръжението. Доставките са ограничени и артилерията не може да отговори на украинския щурм в края на месеца.

Битката за Балаклия се води интензивно между 6 и 8 септември. Руските позиции са обкръжени, а военните получават позволение да се изтеглят. Украинските военни нанасят удари по командния център на руснаците в града, който е разрушен. Местните жители разказват за десетки жертви и отстъпващи руски военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 26.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още