fallback

Руски изтребител е стрелял по британски невъоръжен самолет над Черно море

Според Москва и Лондон става дума за инцидент, а не за умишлено повишаване на напрежението

11:08 | 21.10.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Руски изтребител е изстрелял ракета близо до невъоръжен британски разузнавателен самолет, който е патрулирал в международното въздушно пространство над Черно море на 29 септември, заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс. Според агенцията очевидно става дума за инцидент, а не за умишлено повишаване на напрежението.

Великобритания осъди Русия за нахлуването в Украйна и наложи над Москва наказателни санкции, като същевременно оказва военна и гражданска подкрепа на Украйна, а отношенията между Лондон и Москва са на исторически ниско ниво.

Уолъс заяви пред парламента, че е изразил загрижеността на правителството във връзка с инцидента пред руския министър на отбраната Сергей Шойгу, а в отговор на 10 октомври Русия е заявила, че е провела разследване и обвинява за инцидента техническа неизправност.

„Не смятаме, че това е умишлена ескалация от страна на руснаците, нашият анализ би съвпаднал с техния - че става въпрос за неизправност", заяви Уолъс пред парламента.

„Това обаче е напомняне за това колко опасни могат да бъдат нещата, когато решиш да използваш изтребителите си по начина, по който руснаците го правят през много периоди от време“. 

Той заяви, че Русия е признала, че инцидентът е станал в международното въздушно пространство, и добави, че патрулите вече са възобновени, а британските самолети вече се придружават от ескорт от изтребители.

Уолъс посети Вашингтон по-рано тази седмица, което предизвика спекулации дали конкретна заплаха или разузнавателна информация е предизвикала пътуването.

През последните седмици Украйна си върна обширни теторирии в Източна Украйна, което накара президента Владимир Путин да нареди частична мобилизация в Русия, а също и да засили ядрената реторика. Русия определя действията си в Украйна като специална военна операция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 21.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още