fallback

Борел в необичайно остра критика към дипломатите на ЕС: Работите бавно! 

Аз трябва да съм най-информираният човек в света, защото имам всички вас, каза остро главният дипломат на ЕС

10:57 | 13.10.22 г. 18
Автор - снимка
Създател

При толкова много кризи, с които се сблъсква Европейският съюз, делегациите му трябва да бъдат денонощно нащрек. А главният дипломат на ЕС Жозеп Борел разкритикува дипломатите, че често докладват на Брюксел „твърде бавно".

Обръщайки се към постоянните представители на ЕС, събрали се за годишната си среща в Брюксел, Борел предупреди по необичайно директен начин, че докладите от дипломатическите мисии на ЕС по света понякога идват твърде късно. „Необходимо е да се реагира на събитията на място“, каза той. 

„Искам да докладвате бързо и в реално време какво се случва във вашите страни. Искам да бъда информиран от вас. Не и от пресата", каза Борел необичайно откровено, цитиран от Euroactiv. 

„Трябва да реагирате 24 часа в денонощието - ако нещо се случи, информирайте незабавно - не искам да чета във вестниците какво се е случило някъде, без нашата делегация да каже нещо", каза той.

„Обяснете бързо какво се случва, веднага, дори ако не разполагате с цялата информация през първите няколко часа. Покажете, че сте там“, призова той дипломатите си.

Правейки сравнение с по-бързия темп на работа в националните външни министерства, Борел каза на пратениците, че „трябва да бъде най-добре информираният човек в света, защото разполагам с всички вас в света".

Той допълни, че ЕС не успя да предвиди, че Русия ще атакува Украйна, и е трябвало да разчита на предупреждения от САЩ, по-специално на телефонно обаждане от американския държавен секретар Антъни Блинкен два дни преди инвазията. „Трябва да призная, че тук, в Брюксел, американците ни казваха, че „ще атакуват, ще атакуват", а ние не бяхме много склонни да повярваме в това“. 

Наблюдатели отдавна посочват проблема, свързан със структурата на дипломатическата служба на ЕС.

Службата за външна дейност на ЕС (ЕСВД), създадена преди повече от десетилетие като външнополитическо звено на ЕС и понастоящем ръководена от Борел, е първата дипломатическа служба, която не е създадена от национална държава.

„Дръжте се така, както бихте се държали, ако бяхте посолство - изпратете телеграма, факс или имейл, бързо, моля", добави Борел. „Трябва да действаме по-бързо и да поемаме рискове", каза още той на пратениците на ЕС.

Коментирайки и решенията, взети след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Борел заяви, че дипломатическата служба на ЕС трябва да бъде „готова да прояви смелост". 

„Разрушаваме табуто за войната в Украйна и използваме Европейския инструмент за мир, за да купим оръжия, което в началото се смяташе за невъзможно. И манртата „Никога досега не сме правили това" не е рецепта. Може би трябва да започнете да правите неща, които никога не сте правили в миналото. Ако се колебаем, ще съжаляваме“, каза още испанецът. 

В изказването си, което бе възприето като прикрита критика на начина, по който работи Европейската комисия, Борел заяви, че ЕС все още е склонен да „работи на парче".

„Всяка област на политиката продължава да има своя собствена логика и ритъм, независимо дали става въпрос за климата, търговията или каквото и да било друго", предупреди той. „Трябва да бъдем по-активни и по-реактивни; трябва да направим връзка между всички тези проблеми“. 

Коментарите на дипломата на ЕС са изказани в момент на нарастващи критики за липсата на комуникация между Брюксел и дипломатическите мисии на ЕС по света.

През последните месеци няколко дипломати от делегации на ЕС заявиха пред EURACTIV, че те също са разочаровани от начина, по който централата в Брюксел обработва докладите им, като често не взема под внимание експертния опит на страните.

„Стана обичайно, че когато някоя регионална служба работи по стратегия на ЕС, тя невинаги взема изцяло под внимание въпросите, които сме предоставили", заяви един от дипломатите на ЕС пред EURACTIV.

Дипломатическата служба на ЕС в момента преразглежда възможностите си за маневриране на световната сцена, особено след инвазията на Русия в Украйна.

Борел сякаш се занимава директно с това несъответствие. От една страна, той се позовава на нарастващото положително възприемане на ЕС, който е все по-способен да влияе върху международните норми в своя полза. Същевременно обаче той заяви, че ЕС все повече се конкурира в глобален план с други региони на света.

„Вярвам, че останалата част от света все по-малко желае да следва нашия модел на експлоатация (...) по културни, исторически и икономически причини - той вече не се приема", каза той. „Подценяваме ролята на емоциите и продължаващата привлекателност на политиката на идентичността", каза още Борел. „Трябва да се вслушваме повече; трябва да се вслушваме много повече в другата страна, в останалия свят", добави той.

В този смисъл според Борел ЕС губи „битката на наративите" от Русия и Китай, които задействаха тролове, за да разширят своите послания по света. „Това е битка, която не печелим, защото не се борим достатъчно", подчерта той, критикувайки дипломатите от ЕС, че не ретуитват неговите публикации в блогове или туитове. „Все още съм изненадан, че в някои делегации, изглежда, не обръщат достатъчно внимание на нашата комуникация и не туитват и ретуитват съобщенията, които изпращаме от центъра. Трябва да сте мрежа, която повтаря, предава, настоява“. 

И въпреки че Борел никога да не се е сдържал в критиките си към считаните от него недостатъци на външната политика на ЕС, е необичайно високопоставен европейски служител да отправи подобна критика към собствените си служители, отчита Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 13.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още