fallback

Правителството на Франция се задейства, за да прекрати кризата с горивата

Ключови служители в рафинерии и депа за горива ще бъдат принудително върнати на работа

21:38 | 11.10.22 г.

Правителството на Франция предприема мерки за прекъсване на блокадите на депата за гориво на някои от най-големите рафинерии в страната.

Заради продължителните стачки се стигна до недостиг на горива и опашки по бензиностанциите в страната, предава Bloomberg.

Тъй като преговорите за заплатите между ръководствата на рафинериите и някои синдикати не постигнаха резултат, работническите акции оставиха почти една трета от бензиностанциите в страната без достатъчно доставки.

Премиерът Елизабет Борн каза във вторник, че нейното правителство е започнало процес за връщане на служители на работа в депата, управлявани от Exxon Mobil Corp., два от чиито синдикати са постигнали споразумение с компанията.

„Разногласието относно заплатите не оправдава блокада на страната“, коментира Борн в отговор на въпрос във френския парламент. „Предложенията, направени от ръководството на компанията, са значими. Затова помолих префекта да започне, както е позволено от закона, процедурата за изискване на персонала, който е незаменим“, допълва тя.

Тъй като обаче някои профсъюзи, например CGT, не участват в преговорите, конфликтът далеч не е приключил. Освен това работниците в рафинерията на TotalEnergies SE в Нормандия са решили да удължат стачката поне до вторник, съобщават от CGT.

Борн предупреждава обаче, че и тези служители могат да бъдат призовани да се върнат на работа.

Според CGT този ход е „незаконен“, поради което профсъюзът спира участието във всякакви срещи с правителството или компаниите. Той също така призовава работниците в рафинерията Donges в Западна Франция да се присъединят към стачката.

За обикновените французи кризата е сериозна и влошава кризата с разходите за живот заради скъпите храни и високите цени и на други основни стоки.

Профсъюзите във Франция настояват за увеличение на заплатите на работниците в рафинериите заради неочакваните печалби от по-високите цени на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.

За да смекчи кризата с доставките на горива, Франция включи и горива от стратегическите си резерви и увеличи и вноса. Според правителството ситуацията би трябвало да се нормализира до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 11.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още