fallback

Руски войски са нанесли удари по втората по големина ядрена електроцентрала в Украйна

Артилерийски снаряди са паднали на 300 метра от реакторите, електрозахранването е прекъснато, а ударната вълна е разбила прозорци

13:52 | 19.09.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Руски войски са нанесли в понеделник удари по втората по големина ядрена електроцентрала в Украйна. Електрозахранването е прекъснато, но реакторите са невредими, твърди украинската държавна ядрена компания.

"Мощна експлозия" е била чута близо до ядрената електроцентрала "Пивденноукраинск" в Южна Украйна малко след полунощ, пише украинската "Енергоатом" в Telegram, цитирана от Politico.

Артилерийски снаряди са паднали на 300 метра от реакторите, казва украинското държавно дружество. Това е довело до временно прекъсване на електрозахранването и изпращане на ударна вълна, която е разбила над 100 прозореца в комплекса.

Няма пострадали на мястото. Държавната компания публикува и две снимки, на които се вижда кратер, причинен от взрива. На една от снимките човек стои в кратера, за да даде представа за размера му, посочва Ройтерс.

Кратерът, причинен от взрива в Пивденноукраинск. Снимка: Енергоатом/Telegram

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко коментира: „Русия отчаяно иска да постави света на ръба на ядрена катастрофа, за да постигне някакъв напредък в енергийното изнудване на Европа“.

Украинският президент Володимир Зеленски подчертава, че инцидентът показва, че „Русия заплашва целия свят. „Трябва да я спрем, преди да е станало късно“, допълва той.

Русия все още не е коментирала обвиненията.

Южният украински регион Николаев, където се намира централата „Пивденноукраинск“, е под постоянен обстрел от руски войски през последните месеци.

Властите бяха принудени временно да затворят Запорожката ядрена електроцентрала – най-голямата в Европа, по-рано този месец след многократни обстрели. От Москва и Киев се обвиняваха взаимно в извършването на атаки.

Южният украински регион Николаев, където се намира централата „Пивденноукраинск“, е под постоянен обстрел от руски войски през последните месеци. Снимка: Енергоатом

Ядреният наблюдател на Международната агенция за атомна енергия на ООН призовава за създаване на зона за ядрена безопасност и защита на сигурността около обекта, „за да се предотврати ядрена авария, произтичаща от физически щети, причинени с военни средства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 19.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още