fallback

Украйна продължава с контраофанзивата си на североизток и юг

Според украинския генерален щаб при отстъплението си в Харковска област някои руски военни части са загубили от 50% до 90% от личния си състав

06:45 | 19.09.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Украинската армия продължава да напредва в източната част на страната. Според собствените ѝ изявления тя изгражда плацдарм на източния бряг на Оскил - важна стъпка към освобождаването на райони в Луганска област. Но обстрелът от страна на Русия продължава. А Киев в момента не възнамерява да седне на масата за преговори с Русия - по три причини. 207-ият ден от войната накратко. 

Украйна продължава с контраофанзивата си на североизток и от събота контролира левия бряг на река Оскил. Генералният щаб на Украйна заяви, че войските на Москва продължават да се съсредоточават върху опитите за пълна деокупация на Донецка област.

Генералният щаб също така твърди, че по време на неотдавнашното отстъпление в Харковска област някои руски военни части са загубили от 50% до 90% от личния си състав, предава Bloomberg. Тези данни не могат да бъдат независимо потвърдени.

Войските са отблъснали руска атака близо до наскоро освободените Купянск и Хоптивка и в западната част на Донецка област, казват още официални лица.

Руските войски са обстреляли и психиатрична болница в района на Харков, близо до руската граница, докато са се евакуирали. Убити са четирима лекари, казва губернаторът на региона.

Украинците, които се завръщат в североизточната част на страната, освободена при светкавичното настъпление на Киев по-рано този месец, търсят своите мъртви близки, докато руската артилерия и въздушните удари продължават да удрят цели в източните области на Украйна. Петима цивилни са убити при руски атаки в Донецка област през изминалия ден, а в Никопол са ударени няколко десетки жилищни сгради, газопроводи и електропроводи, казват областните управители.

Министерството на отбраната на Русия същевременно заяви на брифинг, че руските войски са удържали украинската атака в района на Херсон, където силите на Киев също провеждат контранастъпление, подобно на североизток.

New York Times, като се позовава на украински официални лица, пише, че Украйна е сринала със земята памучна фабрика в Херсон, използвана като руска база, и се фокусира върху линиите за доставки, използвани от силите на Москва.

Украинските военни напоследък пазят „оперативно мълчание“ относно южната контраофанзива. Кадри в социалните медии показват престрелки по улиците и около жп гарата на Херсон. Не е ясно кой е участвал в боевете в окупирания град в Южна Украйна.

Руските сили провеждат „безсмислени настъпателни операции“ около град Донецк и Бахмут в източната част на Украйна, вместо да се „отбраняват срещу украинските контраофанзиви, които продължават да напредват“, твърди Института за изследване на войната.

Базираният в САЩ мозъчен тръст казва, че неуспехът на Москва да прибърза с подкрепления оставя по-голямата част от окупираната Североизточна Украйна напълно открита. Украинските сили са освободили от окупаторите още населени места и изглежда разширяват позициите си на изток от река Оскил и на север от река Сиверски Донец. Скоро те могат да обхванат руските войски около Лиман.

Междувременно една от най-дълголетните руски музикални звезди – Алла Пугачова, поиска от руските власти да я определят като „чуждестранен агент“ в знак на солидарност със съпруга ѝ, шоумена Максим Галкин, който открито критикува войната на Русия в Украйна.

Галкин беше обявен от руското Министерство на правосъдието за „чуждестранен агент“ в петък. Това е правна категория, която е широко използвана срещу критиците на Кремъл и независимите журналисти.

В пост в социалната мрежа Instagram Пугачова посочва, че подкрепя Галкин в призива му да спре смъртта на хиляди руснаци за „илюзорни цели“, въпреки че избягва да споменава директно Украйна. Публичното споменаване на събитията в Украйна като война може да бъде наказуемо в Русия. Публикацията е „харесана“ около 300 хил. пъти.

Пугачова пише, че съпругът ѝ „желае просперитет на родината, спокоен живот, свобода на словото“, както и „край на смъртта на децата ни за  илюзорни цели, които правят страната ни парий и утежняват живота на нашите граждани“.

Великобритания междувременно предупреди, че Русия вероятно ще разшири ударите си по украинската цивилна инфраструктура след неуспехите на бойното поле, както и обхвата на целите си.

Ирански безпилотни самолети нанасят щети на Украйна

Според статия на Wall Street Journal руската армия използва ирански безпилотни самолети "камикадзе" Shahed-136 в битката за Харков. Според украински командири разполагането им енанесло сериозни щети на украинската армия. Унищожени са две 152-милиметрови самоходни гаубици, две 122-милиметрови самоходни гаубици и два бронетранспортьора. „В други райони руснаците разполагат с огромна артилерийска огнева мощ, с която трябва да се съобразяваме. Тук те вече нямат това артилерийско предимство и затова започнаха да прибягват до тези безпилотни самолети", каза полковник Кулагин, командир на артилерията на 92-ра механизирана бригада на Украйна.

Мистерия около стрелбата в Херсон

След публикуването на видеозапис на боеве в окупирания от Русия южен украински град Херсон окупационните сили и Украйна се обвиняват взаимно, че са отговорни за нападенията. Служител на окупационните сили в Херсон заяви, че градът отново е „спокоен". Киев „се опитва да атакува, но безуспешно", добави той. 

От друга страна, говорител на украинската армия заяви, че изстрелите и експлозиите в Херсон са „провокации от страна на (руските) окупатори". Назначената от Русия администрация в Херсон съобщи чрез Telegram: „В центъра на Херсон е имало сблъсък между (...) руските сили (...) и неидентифицирана група хора".

Продължава ексхумацията на телата в Изюм

Украинските власти молят за търпение при обработката на откритите тела в Исум, както съобщава на място кореспондентът на ntv Кавита Шарма. В много случаи, казва тя, трябва да се изчака съдебномедицинската експертиза, за да се определи причината за смъртта. Преди няколко дни някои жители на Балаклия разказаха на репортера за изтезанията, прилагани от руските окупатори. На един мъж са били нанесени електрошокове по време на разпит. „За да могат другите затворници да чуват писъците му", дори вентилационната система е била изключена, разказва репортерът по разказа на един от мъжете. Междувременно жителите на Изюм продължават да търсят мъртви роднини в близкото гористо гробище.

Продължава ексхумацията на тела от масовите гробове край Изюм. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

САЩ и Германия, наред с други страни, поискаха отговорните за жестокостите в Изюм да бъдат подведени под отговорност. „Наложително е тези ужасни престъпления да бъдат разкрити - в идеалния случай от ООН", заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт пред вестниците на медийна група Funke. На ООН трябва да се предостави бърз достъп до сигурни доказателства. „Отговорните за военни престъпления трябва да бъдат изправени пред съда“. 

Руски град се подготвя за атаки

След поражението на Русия в Харковска област южната руска област Белгород се подготвя за възможни нападения. Така например губернаторът на региона Вячеслав Гладков е наредил на местните власти да проверят бомбоубежищата си. Освен това училищата в близост до границата савременно затворени, както съобщава от Белгород кореспондентът на Guardian Андрю Рот.

Той казва, че въздушната отбрана се чува по няколко пъти на ден, много войници са на терен, а доброволци изграждат барикади в гората южно от града. Но няма признаци, че Украйна ще премине границите. И макар повечето хора в Белгород да смятат, че е малко вероятно конфликтът да се разрасне, мнозина се страхуват от това, както пише по-нататък Рот. „Хората тук вече разбират, че войната не върви добре“. 

Деца седят на паметник, изрисуван с думите "Слава на ВСУ" (Въоръжените сили на Украйна) в Харковска област, Североизточна Украйна, 17 септември 2022 г. EPA/OLEG PETRASYUK

В момента Украйна изключва преговори

Киев изключва възможността за преговори и среща между руския президент Владимир Путин и украинския лидер Володимир Зеленски на този етап. „Накратко, самият преговорен процес и срещата на президентите на четири очи в момента нямат смисъл", заяви външният съветник на ръководителя на президентския офис на Украйна Михайло Подоляк.

Подоляк посочва три причини за това: На първо място, Русия ще се опита да задържи и легитимира придобивките си на терен. На второ място, запазването на статуквото би послужило на Русия само като пространство за отдих, за да може да ѝ даде възможност да продължи атаките по новата линия. И трето, Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията, извършени на украинска територия. 

Русия, от своя страна, досега не е отстъпила от исканията си. Сред тях са отстъпването на Донецка и Луганска област, признаването на Крим за руски, статут на необвързана страна за Украйна и „демилитаризация" и „денацификация" на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 19.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още