fallback

Партизани атакуват руснаците в Южна Украйна

Войските на Киев контролират силно или са прекъснали снабдителните линии в тила на руските войски

13:19 | 15.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател

Макар че Украйна успява да освободи отново големи райони в източната част на страната, завоеванията на южната фронтова линия са далеч по-малко впечатляващи. Това се дължи главно на факта, че съотношението на силите между двете армии на юг е значително по-лошо за Украйна. Съответно украинското настъпление в района на град Херсон върви сравнително бавно, но Украйна има решаващо предимство: тя вече контролира силно или дори напълно е прекъснала снабдителните линии в тила на руските войски, пише в свой анализ N-TV.

Там украинците използват река Днепър, която минава през района южно от Херсон. Руските военни трябва да преминат през тази широка река, когато доставят провизии от юг, но поради тежкия украински обстрел, започнал още преди офанзивата, мостовете над Днепър вече почти не са проходими. А ремонтите ще бъдат скъпи и продължителни.

Поради това снабдяването на руските войски с боеприпаси често е зависимо от лодки и хеликоптери. Съобщава се, че леки бронирани машини са преминали по мост в Нова Кархова, градче на изток от брега на реката. Няма данни за движение на тежки превозни средства - танкове и артилерия. 

В този район река Днепър е широка няколко километра. Затова и няма възможност, както при река с нормална ширина, за създаване на временни преходи с помощта на понтонни мостове. В същото време амфибийните средства също срещат трудности. Много руски бойни машини могат да плуват, но не добре или бързо, смята военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика. След като влязат в реката, има опасност превозните средства да се разпръснат в дълга редица без какъвто и да е контрол, смята той. 

Така Днепър се превръща в проблем за руската армия в два аспекта: първо, по отношение на доставките, които са трудни за получаване от войските, разположени на север от реката. По-конкретно, в град Херсон те вече са се оттеглили на позиции, които са близо до брега на реката и по този начин могат да получат огнева подкрепа и от южния бряг, т.е. от другата страна на реката. Според Гресел това показва, че „боеприпасите на войските там бавно свършват".

Това може да е особено фатално за руснаците, тъй като те са очаквали украинската атака там и сега са струпали войски с численост 20 хил. души. „Те са разположили там оперативните си резерви, както и много парашутисти, така че има много добри бойни единици", казва Гресел.

Втори проблем, създаден от нестабилните мостове: дори ако руснаците решат, че плацдармът им в Херсон не може да бъде удържан поради трудната логистика, и го изоставят напълно, те няма да могат да евакуират тежкото си оборудване оттам. Така ще трябва да се примирят с големи материални загуби.

Всичко това са козове в ръцете на украинците. Те напредват бавно, защото са по-малобройни, но в сравнение с тежките сражения в Харковска област понасят само незначителни загуби и могат да играят на време. А пък времето за руснаците изтича - те вече не могат да снабдяват войските си, а доставките им на боеприпаси се сриват.

Ситуацията е напълно различна в Харковска област. Там, в източната част на страната, украинската армия държи пълния контрол. Тя си възвърна железопътния възел Купянск, който руснаците използваха за снабдяване на войските си. Освободеният град Изюм също бе важен за кремълските войски - оттам те планираха по-нататъшни атаки в районите на Донбас, които все още не са окупирани.

По този начин Украйна успя да отнеме от руските нападатели не само много територии, но и важни логистични центрове. Сега от украинците зависи да затвърдят постигнатото и да създадат условия за нова атака.

И на изток реките играят важна роля в настоящите боеве. Съобщава се за тежки битки при пресичането на сравнително малкия Сиверски Донец в Лисичанска област и особено около град Лиман. „Там Украйна се опитва да разшири плацдарма над реката от юг", казва Гресел.

Партизани атакуват руснаците в гръб 

При река Оскил ситуацията е по-неясна. Понастоящем фронтовата линия минава директно покрай реката. Украинските войски се намират на западния бряг и се опитват да се прегрупират там, да заредят с гориво бойните машини и да се подготвят за по-нататъшно настъпление. Успоредно с това руснаците се опитват да изградят силна отбранителна линия на източния бряг на реката. 

Въпреки това има съобщения, че украинските войски вече са преминали реката и са достигнали източния бряг. Според тези информации там вече има поне изграден плацдарм, но няма сигурно потвърждение. Ситуацията в региона е трудна за оценка, тъй като в тила на руския фронт, т.е. на изток, има много партизани.

„Затова в източната част на Оскил винаги има силни битки и места, на които се издига украинското знаме. Но все още е трудно да се прецени дали това вече са украински войски, т.е. дали там се измества единен фронт, или става дума за партизански групи", казва военният експерт Гресел. Информацията от Украйна е оскъдна, „въпреки че те със сигурност знаят какво точно се случва там". Самият той все още не вижда „гъстотата на успехите, въз основа на които може да се каже, че Киев контролира районите".

Какво е сигурно: Украинските партизани и специалните сили се опитват да действат в тила на вражеските сили, като устройват засади, объркват и забавят новите руски сили, които сега се вливат там, за да защитават фронтовата линия. Целта е да се наруши и забави изграждането на руската отбранителна линия, казва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 15.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още