fallback

Жозеп Борел: Наличието на виза не дава автоматичен достъп до ЕС

Страните от общността не признават и паспортите, издавани в окупираните от Русия украински територии

17:44 | 05.09.22 г.

Наличието на виза за ЕС и Шенген не дава автоматичен достъп на притежателите ѝ, смята Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. В своя блог той коментира, че по време на заседанието на министрите на външните работи на общността през миналата седмица беше замразено визовото споразумение с Русия, а всяка страна има право на допълнителен контрол по границите си, спазвайки правилата на Шенгенското споразумение.

Това означава, че страни като Полша, Чехия, Финландия и Прибалтийските държави могат да въведат мерки и да ограничат влизането на чужди граждани, дори и с издадени многократни входни визи за Шенгенското пространство.

Борел напомня в своя блог, че Русия е прекратила визовото споразумение с ЕС през април. В момента Европейската комисия (ЕК) разработва насоки какво да се прави с издадените визи за руски граждани, каза още той.

От началото на войната в Украйна ЕС преустанови въздушните връзки с Русия, което накара много руснаци да влизат в общността през сухопътните граници - Финландия и Естония например съобщават за повече от милион руснаци, преминали през техните граници. Затова и по време на дебатите в края на август на неформалната среща на министрите на външните работи няколко източноевропейски страни членки на ЕС настояха за ограничаване на достъпа на руски граждани в общността. От една страна, това ще разтовари малко приграничните държави, а от друга - ще бъде и санкция заради водената от Русия война в Украйна. Но в крайна сметка беше открит баланс и дадена възможност за ограничаване на влизащите в ЕС руснаци, но също така да бъде позволено и пътуването на противниците на войната, учените и студентите.

Страните от ЕС не приемат и руски паспорти, издадени в окупираните украински територии.

Борел смята, че санкциите на ЕС дават все по-осезаемо отражение върху руската икономика. В страната намалява добивът на петрол и природен газ. Това е важно особено сега, когато Украйна започва своята контраофанзива в южните части, полуостров Крим и особено около Херсон. Преди ден Киев за първи път обяви официално за освобождаване на населени места в Херсонска област и около Славянск.

Украйна успешно разрушава складове с боеприпаси и прекратява вериги за доставки на руските военни, посочва още Борел и допълва, че ЕС го очаква тежка зима, но през пролетта и Украйна, и Европа ще бъдат в по-добра ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още