fallback

ООН обвинява Китай в „тежки нарушения на правата на човека“

Пекин нарече доклада на Мишел Бачелет „фарс“, „организиран от САЩ и малък брой западни сили"

14:47 | 01.09.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Службата на ООН за правата на човека е открила достатъчно доказателства за престъпления срещу човечеството в китайския регион Синдзян. Това се казва в доклад, публикуван от върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет малко преди полунощ - десет минути преди края на мандата ѝ.

Според организации за защита на правата на човека и на уйгурски бежанци стотици хиляди уйгури и представители на други малцинства са изпратени в лагери за превъзпитание. Твърди се, че много от тях са били изпратени в други провинции за осъществяване на принудителен труд. Китай отхвърля обвиненията и твърди, че това са лъжи. Говорител на китайското външно министерство нарече доклада „фарс", „организиран от САЩ и малък брой западни сили", предава DPA. 

„Има вероятност мащабът на произволното и дискриминационно задържане на представители на уйгурската общност и на други групи, които са преобладаващо мюсюлмански, да представлява престъпление по международното право и в частност - престъпление срещу човечеството", се изтъква в доклада. ООН призова международната общност да предприеме спешно действия във връзка с обвиненията в мъчения и прояви на сексуално насилие в Синдзян, които според ООН „заслужават доверие".

„Твърденията, че има случаи на подлагане на мъчения и лошо отношение, а именно на принудително подлагане на медицински практики и на лоши условия в рамките на задържането, заслужават доверие. Доверие заслужават и индивидуалните твърдения, че има прояви на сексуално насилие и на насилие по полов признак", изтъква Върховният комисариат. 

Докладът трябваше да бъде публикуван миналата година, но Бачелет се колебаеше, защото месеци наред преговаряше с Китай, за да може да пътува до страната. Това пътуване се осъществи през юни. Сред спорните моменти беше и това, че Службата на ООН за правата на човека искаше сама да решава къде да отиде и с кого да разговаря без надзор от страна на властите. Нейният офис съобщи, че Китай се е съгласил с исканията. Тя пътува и до Синдзян, но в края на посещението категорично се въздържа да критикува действията на Пекин в региона. Това предизвика критики към Бачелет, включително от страна на германското правителство. Берлин заяви, че няма никакви разяснения по твърденията за сериозни нарушения на правата на човека.

Бачелет е била подложена на "огромен натиск", както съобщи самата тя през миналата седмица. Въпреки че много правителствени представители настояваха за публикацията с нарастващо нетърпение, тя е получила и писмо от около 40 правителства, в което се е настоявало да се въздържи от публикацията. Тя не назова имената на отделните държави. Бачелет е на поста от 2018 г. Тя не кандидатства за втори мандат. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш все още не е посочил неин наследник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още