fallback

ISW: С указа за увеличаване на армията Путин опитва да избегне мобилизация

Според военните анализатори Русия и в момента не е постигнала целта си относно числеността на военнослужещите

14:09 | 26.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С указ на руския президент Владимир Путин от 1 януари 2023 година числеността на въоръжените сили на Русия се увеличава до 2,09 млн. души, от които 1,15 млн. военнослужещи. Според анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) по този начин Русия ще опита да покрие загубите от войната в Украйна, но без да пристъпва към масова мобилизация.

Според предишния указ на руския президент за числеността на въоръжените сили на страната, който е в сила от 1 януари 2018 година, военнослужещите в момента би трябвало да бъдат 1,013 млн. Военните анализатори от ISW обаче са категорични, че досега тази цел не е била постигната и Русия е започнала военната офанзива в Украйна с около 850 хил. души на активна военна служба.

С промяната Владимир Путин се надява да привлече допълнителни 137 хил. души. В ISW обаче са скептични, че Кремъл ще успее да набере бързо толкова много хора. В допълнение и потенциалът за обучение на военнослужещите е силно намален - според данни на организацията Русия е изпратила част от обучаващите руската армия на бойното поле в Украйна.

През есента в руските казарми ще влязат към 130 хил. донаборници и Москва може да използва тях, за да покрие загубите си в Украйна, посочват още анализаторите. В началото на своята "специална операция" Владимир Путин заяви, че в нея няма да бъдат използвани донаборници, а само професионална войска. Въпреки това на няколко пъти в началото на войната имаше съобщения за изпратени на фронта войници, които отбиват своята служба. След обещания за разследване на тази информация от Кремъл повече не се коментира нищо. Преди месец Русия започна да набира доброволци за участие във войната, обещавайки високо заплащане. По данни на експерти, цитирани от Радио "Свободна Европа", в доброволческите отряди са се записали около 10 хил. души. 

Украинските военни съобщават за повече от 46 хил. загинали руски военни в Украйна. Тези данни не могат да бъдат потвърдени, но ЦРУ съобщава за около 60 хил. ранени и убити руски военни в Украйна. Зам.-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал пък сметна, че между 70 хил. и 80 хил. руски военни вече са извън строя. Последната статистика от руското Министерство на отбраната относно загиналите във военните действия в Украйна е от 25 март, тоест месец след началото на операцията. Тогава властите съобщиха за 1351 загинали руски войници.

На 23 февруари край границите на Украйна Русия беше разположила към 150 хил. свои военни, за които твърдеше, че са на учение. Ден по-късно Владимир Путин нареди навлизането на територията на страната.

Няма официални данни и колко са загиналите украински военни в този конфликт. Украинският президент Володимир Зеленски отказа да даде подобна информация преди края на войната. Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни коментира преди дни, че около 9 хил. войници са загубили живота си във войната. Най-тежкият период за Украйна е през май-юни, когато на ден са губели между 100 и 200 военни. Украински експерти обясняват, че тогава са привършили запасите от въоръжение на украинската армия, но от средата юни нататък са получили подкрепата на системите за залпов огън HIMARS, които обръщат хода на войната и в момента човешките жертви са много по-малко, казват украинските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още