fallback

Путин е наредил да се увеличи числеността на руската армия

В подписания от руския президент указ не се уточнява как трябва да се увеличи военния персонал, но се инструктира правителството да определи бюджет

20:19 | 25.08.22 г. 8

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал в четвъртък указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили от 1,9 млн. на 2,4 млн. души, предава Ройтерс.

Решението Путин е взел в началото на седмия месец от войната в Украйна, отбелязва агенцията.

Според западни служители и информация на правителството в Киев няколко хиляди руски военни са загинали във войната.

Предвижда се увеличение на бойния персонал на руската армия със 137 хил. души до 1,15 млн. души. То влиза в сила от 1 януари, става ясно от постановлението, публикувано на правителствения законодателен портал.

Последният път, когато Путин фиксира размера на руската армия, беше през ноември 2017 г. Тогава броят на бойния персонал беше определен на 1,01 млн. души. Общата численост на въоръжените сили, включително невоюващи лица, тогава беше определена на 1,9 млн. души.

Русия не разкриваше жертвите в първите седмици на войната. В един момент Москва публикува данни за 1351 загинали войници.

Според западни оценки действителният брой може да бъде поне 10 пъти по-голям. Украйна твърди, че са убити или ранени около 45 хил. руски войници от началото на конфликта, започнал на 24 февруари. Това число няма как да бъде независимо потвърдено.

Киев също избягва да коментира загубите си. В понеделник началникът на въоръжените сили на Украйна каза, че почти 9 хил. военнослужещи са убити във войната.

Указът на Путин не казва как трябва да бъде постигнато увеличението на персонала и дали това ще включва назначаването на повече наемници, или увеличаване на броя на донаборниците, но инструктира правителството да определи съответния бюджет.

Според авторитетен годишен доклад на Международния институт за стратегически изследвания активните военнослужещи в Русия в началото на тази година са 900 хил. души. Резервът е от 2 млн. души, служили през последните пет години.

Досега Путин се въздържа да обяви пълна мобилизация заради войната в Украйна, като Кремъл продължава да я нарича „специална военна операция“. В нея, според Москва, участват само доброволци на договор.

Руски медии и неправителствени организации твърдят, че руските власти са се опитали да увеличат броя на войниците в Украйна с доброволци и дори са предложили амнистия на някои затворници в замяна на военна служба. Регионалните власти също са се опитали да подсилят редиците, като са сформирали доброволчески батальони, които да бъдат изпратени в Украйна, посочва Washington Post.

Всички руски мъже на възраст 18-27 години трябва да служат една година в армията, но голяма част избягват набора по здравословни причини или си гарантират отсрочка, която се предоставя на студентите. Руските военни събират новобранците два пъти годишно, от 1 април и 1 октомври. Путин нареди мобилизирането на 134 500 наборници по време на последния пролетен набор по-рано тази година и 127 500 миналата есен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още