fallback

Л. Кючуков: Никой не иска мир в Украйна, ЕС и НАТО помагат войната да продължи

Териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, каза анализаторът

10:28 | 19.08.22 г. 4

Големият проблем при конфликта в Украйна е, че никой не иска примирие. Това коментира международният анализатор и дипломат Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR. 

"И Русия, и Украйна смятат, че могат да получат допълнителни предимства в хода на войната, които след това да бъдат фиксирани в рамките на политически преговори. ЕС и НАТО помагат войната да продължи, не оказват натиск да бъде прекратена. Помагаме като политическа позиция и с доставката на оръжия", каза бившият заместник-министър на външните работи.

Според него вече няма война на победата, а война на загубите, тъй като се води война на изтощението. 

„Руското настъпление е лимитирано, но отсъства украинско контранастъпление. Военните действия продължават, но не водят до разрешаване на конфликта“, посочи Кючуков.

Международният анализатор е на мнение, че териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, а всичко случващо се е резултат от много по-дълбоки процеси. 

"Започнахме да приемаме войната като морално оправдан инструмент за решаване на проблеми", отбеляза той и добави, че има дълбоки процеси на преструктуриране на света, които са съпроводени от тежки катаклизми. 

Диалогът е възпрепятстван заради пълната липса на доверие, а Европа е основният страдащ от войната, освен двете воюващи страни, стана ясно още от думите на дипломата.

"Русия ще се опита да установи пълен контрол върху вече завладените територии, може би със стремеж да ги разшири в посока юг. Дори Русия да спечели войната, тя трудно ще спечели мира", завърши Любомир Кючуков.

Още от разговора вижте на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още