fallback

Съседски бригади започват възстановяването на разрушените украински домове

Властите изчисляват разрушенията на инфраструктурата на 100 млрд. долара, но възстановяването може да струва седем пъти повече

13:49 | 15.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската военна инвазия в Украйна е причинила щети за инфраструктурата на стойност над 100 млрд. долара, или близо 2/3 от брутния вътрешен продукт на страната през 2020 година, изчисляват властите в Киев. Но възстановяването ще коства поне седем пъти повече, допълват те.

Зимният сезон наближава и в много от разрушените от руснаците населени места не чакат помощ - местни доброволци и съседи помагат за възстановяване на разрушените домове, разказва АР. Хората са много привързани към домовете си и няма да напуснат тези места, коментира Андрий Халюха, който е един от организаторите на доброволческите отряди. Те събират всички материали, които могат да бъдат използвани отново, и започват да ремонтират разрушените къщи или направо да изграждат нови.

Подобни инициативи има в цялата Киевска област.

Къщите в село Новоселовка, което се намира на около 140 километра северно от Киев, са разрушени от артилерийски огън и въздушни удари по време на опитите за превземане на украинската столица, продължили повече от месец.

"Пренесохме всичко, което можахме в мазето", разказва 66-годишната Мария Метла, разчиствайки останките от дома си. В момента тя живее у съседи.

Контейнерни домове от Полша вече се изграждат около селото, но размерът на разрушенията е огромен и те не достигат. Хората поддържат градините си, възрастните собственици на разрушените домове готвят храна за доброволците строители и всички се надяват да посрещнат зимата в къща, дори и да е временна постройка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още