fallback

 Производителят на дроновете "Байрактар" има поръчки за следващите три години

Компанията има заявки за три години напред

14:18 | 14.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Турската компания Baykar, която е производителя на дроновете "Байрактар", получили известност покрай войната в Украйна, има поръчки за следващите три години. Компанията има капацитет да произвежда по 20 дрона на месец, съобщава Bloomberg.

Компанията е частна и разработките ѝ са на Селчук Байрактар, бивш студент в Масачузетския университет. Изпълнителният директор на компанията Халук Байрактар, зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и брат на Селчук, коментира, че имат заявки за двата вида дронове, които произвеждат - "Байрактар TB2" и Akinci. "Имаме договори за износ с 22 различни държави", коментира Байрактар.

Baykar има планове за увеличаване на производството си чрез отварянето на завод в Украйна. Очакванията са, че този завод ще започне да произвежда дронове в края на 2023 година. От началото на руската инвазия до края на юни Украйна е получила 50 дрона "Байрактар", съобщи официално министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников.

Според Bloomberg в момента компанията работи и по проект за нов военен дрон.

Агенцията отбелязва, че от началото на 2022 година Турция се опитва да не взима страна в конфликта между Русия и Украйна. Страната е посредник при редица преговори между страните. Турция отказа да доставя дронове "Бейрактар" на руските военни, но износът на страната към Русия се увеличи до осемгодишен връх и е в размре на 2,9 млрд. долара в първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още