fallback

Словакия е дарила на Украйна системата си за противовъздушна отбрана С-300

Страната има само една батарея от системата, която наследи след разпадането на Чехословакия през 1993 г.

16:57 | 08.04.22 г. 6

Словакия е дарила своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна, за да ѝ помогне да се отбранява срещу руската агресия, съобщи в петък премиерът Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс.

Украйна призова западните държави за военна техника за противовъздушна отбрана, за да ѝ помогнат да отблъсне руската военна атака.

"Мога да потвърдя, че Словакия дари системата за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна въз основа на искането ѝ за помощ при самоотбрана поради въоръжена агресия от Руската федерация", посочва Хегер в изявление по имейл.

Хегер, който беше на посещение в Киев в петък, отбелязва също, че защитата на Словакия е осигурена.

Словакия, членка на НАТО, има само една батарея от системата за противовъздушна отбрана С-300, която наследи след разпадането на Чехословакия през 1993 г.

В НАТО само България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

С-300 са най-добрите и модерни системи за противовъздушна охрана, с които разполага българската армия. Руската система нарежда страната ни на второ място по ПВО възможности на Балканския полуостров.

Страната ни има един дивизион - 12 пускови установки, като всяка носи 4 ракети. Те са базирани край София и служат за защита на столицата. Един комплекс е съставен от превозно средство с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

С-300 e на въоръжение в България от 1988 г., а установките са базирани край Банкя. 

Какво представлява системата, вижте в репортаж на Bulgaria On AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още