fallback

Зеленски очаква новооткрити зверства да са по-лоши от тези в Буча

Украинският президент призова за изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН

07:42 | 06.04.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия трябва да бъде изключена от съвета или той да бъде разпуснат, след като предупреди, че новоразкрити зверства след изтеглянето на руските сили край Киев може да са по-тежки от тези в град Буча.

„Трудно е да се намери военно престъпление, което окупаторите да не са извършили", заяви Зеленски по време на виртуалната си проява в залата на съвета във вторник. Преди това той заяви, че в Буча са били измъчвани или убити повече от 300 цивилни граждани.

Зеленски заяви, че цивилни граждани са били „смазвани от танкове в цивилни коли насред пътя - за забавление", както и „изнасилвани и убивани пред очите на собствените им деца".

Речта на украинския държавен глава бе произнесена в момент, когато САЩ и Европейският съюз се готвят да наложат нови широки пакети от санкции на Москва.  Вашингтон планира забраната на всички нови инвестиции в Русия, а Европейската комисия предлага забрана на вноса на руски въглища и санкции срещу двете дъщери на руския президент Владимир Путин. Администрацията на Байдън се готви да наложи втори кръг от санкции на Русия тази седмица, включително на две от най-големите ѝ банки и на дъщерите на Путин, съобщиха и американски служители.

Очаква се САЩ да обявят още в сряда санкции срещу „Сбербанк“, най-голямата руска банка, и „Алфа банк“, един от най-големите руски частни кредитори, казаха служителите.

Съветът за сигурност не предприе действия, тъй като Москва, като постоянен член, разполага с право на вето, което използва, за да блокира обвързващи резолюции за Украйна. Зеленски заяви пред Съвета, че Русия трябва да бъде лишена от мястото си, за да се премахне „източникът на война, който блокира решенията относно собствената си агресия".

„Системата на ООН трябва незабавно да бъде реформирана, така че правото на вето да не е право на смърт", каза той. „Не може да има повече изключения, привилегии“.

Западните дипломати и правни експерти не виждат лесен начин за отстраняване на Русия от Съвета за сигурност, тъй като постоянното членство в съвета е заложено в Устава на ООН.

Москва отрича всякаква отговорност за зверствата в териториите, които нейната армия наскоро окупира в Украйна, като нарича видеоматериала от Буча инсценировка. Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя отхвърли съобщенията за избити цивилни в Буча като провокация от страна на Украйна.

„Поставяме на вашата съвест необоснованите обвинения срещу руските военни, които не са потвърдени от нито един очевидец", заяви  Небензя в забележки, насочени към Зеленски след виртуалната му поява.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви на срещата, че войната в Украйна е едно от най-големите предизвикателства, отправяни някога към международния ред. Розмари ДиКарло, заместник-генерален секретар по политическите въпроси, публично потвърди съобщенията за убити цивилни в окупираните от Русия райони на Украйна, както и за произволното задържане и възможното насилствено изчезване на украински цивилни, които се противопоставят на руската окупация.

Говорител на Гутериш заяви, че той „многократно е посочвал начините, по които разединението в Съвета му пречи да действа ефективно", но че „всички промени в състава на Съвета за сигурност трябва да бъдат извършени от държавите членки".

За промяна на Устава на ООН или за пълно изключване на Русия от ООН се изисква гласуване в по-широката Генерална асамблея, както и подкрепа в Съвета за сигурност, където Русия има право на вето.

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви във вторник, че САЩ споделят разочарованието на Зеленски от факта, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност, но добави: „Не виждаме как това може да се промени“.

Мащабът на убийствата накара западните лидери да обещаят широкообхватно разследване на потенциални военни престъпления и да наложат допълнителни санкции на Москва, тъй като международното възмущение нараства.

САЩ и ЕС заявиха, че ще окажат съдействие на украинските власти при разследването, а Зеленски обвини Русия, че се опитва да прикрие доказателства за действията си в други части на Украйна.

„Вероятно сега окупаторите ще се опитат да скрият следите от престъпленията си", каза Зеленски. „Те не направиха това в Буча, когато се оттеглиха. Но в друга област това е възможно“.

„Сега е 2022 г. И ние разполагаме с много повече инструменти от тези, които са изследвали нацистите след Втората световна война", каза той.

Сега украинските власти се подготвят за откриването на още смъртни случаи в други градове и селища около столицата, особено в Бородянка. Официални лица заявиха, че градът, намиращ се на около 30 мили северно от Киев, може би е бил най-тежко засегнат от руските сили от всички градове в близост до столицата - опасение, което Зеленски повтори.

„Сега има информация, че в Бородянка и някои други освободени украински градове броят на жертвите може да е още по-голям", каза той.

Русия е разположила отбранителни позиции в целия град, който изглежда е действал като междинен пункт по главния руски маршрут за доставки от Беларус, на 50 мили на север, до края на Киев, където руските сили закъсаха.

Руснаците са се настанили в обществени сгради, включително пощата и училището, където са изкопали окопи и са поставили предупредителни табели: „Спрете или ще стреляме". В целия град те са обозначили с голямо "V" сградите и превозните средства, които са завладели.

В края на март украинските сили превзеха село Макаров на юг и разбиха руските позиции наоколо. Русия разположи артилерия в полето край село Андрийовка и паркира бронирани автомобили в дворовете на къщите, пише The Wall Street Journal.

„Използваха ни за прикритие", казва Лидия Воробей, жителка, която добавя, че е прекарала последния месец предимно в мазето, докато украинската артилерия се е опитвала да прогони руснаците. Много от къщите в селото са силно повредени.

Докато украинците напредваха, руснаците са напуснали позиции рано в петък.

Войници и спасители продължават да откриват тела в Буча, а във вторник градският съвет актуализира броя на загиналите на 320 души.

„Броят на жертвите се увеличава буквално с всеки час", казва Виктория Ляховец, говорител на градския съвет на Буча. „Тъй като сапьорите разминират домовете, те намират все повече трупове в апартаментите".

Ляховец заяви, че в местната морга се полагат усилия за идентифициране на загиналите въпреки трудностите, причинени от продължителното време, през което някои тела са били изложени на природните стихии.

„Бих искал да подчертая, че сме заинтересовани от възможно най-пълно, прозрачно разследване, чиито резултати ще бъдат известни и обяснени на цялата международна общност", заяви Зеленски в късното си обръщение, публикувано в ранните часове на сряда.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че медийната лудост около така наречените от него фалшификати в Буча е създадена специално, за да саботира руско-украинските преговори за прекратяване на огъня.

„Склонни сме да мислим, че причината за това се крие в желанието да се намери повод за нарушаване на провежданите преговори", заяви Лавров, говорейки във видеообръщение, публикувано от руската медийна служба ТАСС.

Снимки, направени от търговската сателитна компания Maxar на 18 март обаче изглежда показват тела, лежащи на пътя в Буча, докато градът е окупиран от руските сили.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пристигна в Брюксел късно във вторник за срещи с колегите си от НАТО, заяви, че съобщенията за зверствата в Буча „са повече от достоверни; доказателствата са налице, за да ги види светът".

Във вторник сутринта в разговор с украински журналисти Зеленски заяви, че ще трябва да остави настрана личните си чувства и да преговаря с Русия за прекратяване на сраженията, дори и да не се срещнат лично с Путин.

Междувременно руските сили продължиха да се изтеглят от района на Киев и други части на Северна Украйна, докато укрепват позициите си към източната и южната част на страната.

„Сраженията на ниско ниво вероятно ще продължат в някои части на новоотворените региони, но ще намалеят значително през тази седмица, тъй като останалата част от руските сили се изтегля", заяви британското министерство на отбраната в последната си разузнавателна оценка във вторник. „Много от руските части, които се изтеглят от Северна Украйна, вероятно ще се нуждаят от значително преоборудване и обновяване, преди да бъдат на разположение за пренасочване за операции в Източна Украйна“.

Междувременно украинското министерство на отбраната заяви, че руските сили се прегрупират в района на Донбас, където целят да установят контрол над Донецка и Луганска област. Части от тези области се откъснаха от контрола на Киев през 2014 г. и се ръководят от подкрепяни от Русия сепаратисти. Руският президент Владимир Путин призна тяхната независимост, преди да нареди пълното нахлуване в Украйна на 24 февруари.

Продължават и бомбардировките над източния град Харков.

„Руските нашественици продължават да блокират Харков, като постоянният артилерийски обстрел унищожава жилищните квартали и градската инфраструктура", заявиха от Министерството на отбраната.

Междувременно се набира инерция за широкообхватно разследване на обвиненията във военни престъпления. Френски прокурори заявиха във вторник, че разследват дали е имало нападения срещу цивилни граждани в Хостомел, градче в съседство с Буча, близо до столицата Киев. Прокурорите заявиха, че проучват и възможни военни престъпления в северния град Чернигов и южното пристанище Мариупол, което е обсадено от руските войски.

Международният наказателен съд, който разглежда дела за военни престъпления в централата си в Хага, заяви в началото на март, че ще започне разследване на твърденията за военни престъпления в Украйна. Прокурорът Карим Хан пътува до Западна Украйна и Полша и проведе виртуална среща със Зеленски.

Преди това Украйна се съгласи с юрисдикцията на съда, но всяко евентуално съдебно преследване вероятно ще бъде затруднено от факта, че Русия, както и САЩ и Китай, не са страна по споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още