IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Полезните идиоти" – антиваксърите сега разпространяват кремълска пропаганда

С войната в Украйна "инакомислещите" в Германия загубиха темата си. Но движението вече е намерило своята нова роля: да разпространява пропагандата на Путин

16:55 | 15.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от надписа на плаката: &quot;Не на задължителната ваксинация, не на зеления сертификат!&quot;. <em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Част от надписа на плаката: "Не на задължителната ваксинация, не на зеления сертификат!". Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Пандемията от коронавируса не е приключила, но е изтласкана на заден план от руската война в Украйна. Тези дни общественото внимание и в Германия е насочено не толкова към протестите срещу мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса на антиваксърското движение Querdenker („Инакомислещите"), колкото към митингите за солидарност и мирните демонстрации, към кадрите от Мариупол и Киев, към историите на бежанците и доброволците на жп гарите.

За движението за „Инакомислещите“ това има почти същите последици, които експертите прогнозират от известно време насам: те губят основната си тема. Но тъй като това, което обединява тази доста разнородна група, никога не е било съдържанието, а по-скоро гневът към държавата и фундаменталното недоверие към установените институции, сега те търсят нова тема и отново тази, която е в съзнанието на всички - войната.

Само няколко дни след инвазията бяха нужни на хората с латерално мислене, за да се ориентират. Един от най-влиятелните им ръководители, Борис Райчустер, разкритикува Путин, но беше нападнат и от своите поддръжници. Е, вече можеше да се предположи в каква посока ще се развие тенденцията, пише Die Zeit. И това стана кристално ясно, когато Бодо Шифман, един от най-големите разпространители на конспиративни теории, обвини Запада за войната и заяви, че Путин не е правил това, в което го обвиняват (т.е. водене на агресивна война в нарушение на международното право).

Ако проследите съответните канали в Telegram, ще видите, че те са ясно проруски настроени. Съществуват някои дясноекстремистки групи като III. Weg, които са на страната на украински десни екстремисти като батальона „Азов". Но това са отцепници - дори ако Путин твърди обратното, за да оправдае войната си с предполагаемата „денацификация" на Украйна.

Проруската позиция на „Инакомислещите“ е логична и последователна. Защото, от една страна, пропагандните медии като RT отдавна са важен предполагаем източник на информация за вярващите в конспирациите, а от друга страна, разбира се, отдавна действа тяхната собствена вътрешна логика: ако Западът, неговите правителства, експерти и медии постоянно лъжат, както твърдят „Инакомислещите“, то би било доста безразсъдно да се съгласяваме с този Запад точно сега.

Това би трябвало да е доста удобно за един човек: Владимир Путин. Одобрението за неговата война е крехко дори в Русия. Ако иска да спечели информационната война, той може да се възползва от клакьорите от чужбина. Сега Путин напълно контролира медиите в Русия и все още може да влияе върху интерпретативния суверенитет в чужбина с пропагандата си, макар че сега ЕС затруднява това усилие, като закрива различни пропагандни медии. Вероятно скоро Путин отново ще изпрати армията си от тролове, както направи след окупацията на Крим през 2014 г., и ще ги остави да наводнят социалните мрежи с дезинформация и пропаганда. Още по-вероятно е той вече да го прави. А „Инакомислещите“ се превръщат в "полезни идиоти" за Русия.

Възможно е някой там да не е съгласен с всеобщото мнение. Но тези, които останат, ще се радикализират още повече. А това означава не само, че движението вероятно ще остане активно дълго време. Това означава също, че то може да стане още по-опасно. Тези хора се опасяват от малко неща толкова силно, колкото от своята незначителност. Дори не и от насилието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Дискусия за какво- за това, че земята е плоска според налудните идеи на някого; че имаментното свойство на един вирус не е да мутира, а да е средство за установяване на Нов световен ред; че в България редовно пръскат ''кемтрейл'' и когато в София въздухът е мръсен, то това е само от този източник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, защо в заглавието ти дава: *** ? Двойни стандарти, а?! *** лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Статията е доста изчерпателна - то няма и какво повече да се коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Слагаш етикет луд или *** и хоп няма нужда от дискусия и отговор на въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Обяснението е много просто.Малък интелектуален багаж.Или просто шимпа*зета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Обикновена психилогия - тази социална прослойка живее с убеждението, че за собствените им прояали в живота и подсъзнателното чувство, че никога няма да успее, някой друг е виновен, а не те. Правителството, американците, ЕС, политиците, световния заговор, банките и тн. И приема присърце всеки удар по статуквото, правилата. За тия хора е жизненоважно да намират постоянни доказателства, че не са виновни самите те за собственото си лузърство. И навсякъде е едно и също с тази група маргинали, има ги във всяка държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още