IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Полезните идиоти" – антиваксърите сега разпространяват кремълска пропаганда

С войната в Украйна "инакомислещите" в Германия загубиха темата си. Но движението вече е намерило своята нова роля: да разпространява пропагандата на Путин

16:55 | 15.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	Част от надписа на плаката: &quot;Не на задължителната ваксинация, не на зеления сертификат!&quot;. <em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Част от надписа на плаката: "Не на задължителната ваксинация, не на зеления сертификат!". Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Пандемията от коронавируса не е приключила, но е изтласкана на заден план от руската война в Украйна. Тези дни общественото внимание и в Германия е насочено не толкова към протестите срещу мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса на антиваксърското движение Querdenker („Инакомислещите"), колкото към митингите за солидарност и мирните демонстрации, към кадрите от Мариупол и Киев, към историите на бежанците и доброволците на жп гарите.

За движението за „Инакомислещите“ това има почти същите последици, които експертите прогнозират от известно време насам: те губят основната си тема. Но тъй като това, което обединява тази доста разнородна група, никога не е било съдържанието, а по-скоро гневът към държавата и фундаменталното недоверие към установените институции, сега те търсят нова тема и отново тази, която е в съзнанието на всички - войната.

Само няколко дни след инвазията бяха нужни на хората с латерално мислене, за да се ориентират. Един от най-влиятелните им ръководители, Борис Райчустер, разкритикува Путин, но беше нападнат и от своите поддръжници. Е, вече можеше да се предположи в каква посока ще се развие тенденцията, пише Die Zeit. И това стана кристално ясно, когато Бодо Шифман, един от най-големите разпространители на конспиративни теории, обвини Запада за войната и заяви, че Путин не е правил това, в което го обвиняват (т.е. водене на агресивна война в нарушение на международното право).

Ако проследите съответните канали в Telegram, ще видите, че те са ясно проруски настроени. Съществуват някои дясноекстремистки групи като III. Weg, които са на страната на украински десни екстремисти като батальона „Азов". Но това са отцепници - дори ако Путин твърди обратното, за да оправдае войната си с предполагаемата „денацификация" на Украйна.

Проруската позиция на „Инакомислещите“ е логична и последователна. Защото, от една страна, пропагандните медии като RT отдавна са важен предполагаем източник на информация за вярващите в конспирациите, а от друга страна, разбира се, отдавна действа тяхната собствена вътрешна логика: ако Западът, неговите правителства, експерти и медии постоянно лъжат, както твърдят „Инакомислещите“, то би било доста безразсъдно да се съгласяваме с този Запад точно сега.

Това би трябвало да е доста удобно за един човек: Владимир Путин. Одобрението за неговата война е крехко дори в Русия. Ако иска да спечели информационната война, той може да се възползва от клакьорите от чужбина. Сега Путин напълно контролира медиите в Русия и все още може да влияе върху интерпретативния суверенитет в чужбина с пропагандата си, макар че сега ЕС затруднява това усилие, като закрива различни пропагандни медии. Вероятно скоро Путин отново ще изпрати армията си от тролове, както направи след окупацията на Крим през 2014 г., и ще ги остави да наводнят социалните мрежи с дезинформация и пропаганда. Още по-вероятно е той вече да го прави. А „Инакомислещите“ се превръщат в "полезни идиоти" за Русия.

Възможно е някой там да не е съгласен с всеобщото мнение. Но тези, които останат, ще се радикализират още повече. А това означава не само, че движението вероятно ще остане активно дълго време. Това означава също, че то може да стане още по-опасно. Тези хора се опасяват от малко неща толкова силно, колкото от своята незначителност. Дори не и от насилието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Руските неонацисти като теб трябва само да мълчат, докато не им се образува наказателно производство за разпространение на недемократична нацистка идеология- по отношение на хетерожените, която провеждате чрез коментари в интернет, в този форум. Както написах преди, пропагандирането на хитлеристката идеология по отношение на мястото на жените в обществото, доминирана от трите ''к''- киндер, кюхе и кирхе- която специално ти разпространяваш в този форум, попада под ударите на чл. 108 от НК , а именно НК Чл. 108. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 1989 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 2 години
с едно съм съгласен с копейките, такива стаии не помагат ... не е съвсем точно да се прави пааралел между двете неща! Като не искате да има полезни ***, обучавайте ги.... ама не, по добре да държим хората прости, че е по лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
Petar2015
преди 2 години
Много слаба статия и много злобна. Мястото й е в жълт вестник. И статията съдържа думи, които се цензурират в коментарите. Приложете филтрите и в двете посоки. И разрешете най-накрая да се слага знак за нов/празен ред в коментарите, че се изглеждат ужасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
vaniogeorg
преди 2 години
Светът щеше да е една идея по- добър без статии като тази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Бойчо полезните *** са тези който безплатно защитават дадена кауза - И ако приемем че това са антиваксарите и защитниците на Русия то става очевадно кои срещу заплащане защитават ваксите и нацитата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
4un4o.
преди 2 години
Ти не би и трябвало и да си помисляш да коментираш . Очебийното само ще стане очевадно . Разрешава ти се да пишеш само ''кой не скача е червен'' . Може и да го копираш , за да не сбъркаш нещо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Това е вярно, за една голяма част от ''антиваксърите'', но не за всички. Има антиваксъри които са против ваксините, но нямат отношение към войната. Има и антиваксъри, които със сигурност не подкрепят Путин. Няма и логика да си антиваксър и да подкрепяш Путин, който ваксинираше руснаците и продаваше руската ваксина по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
Bones
преди 2 години
А язе чувам друга песен в моите среди. А именно, че войната в Украйна беше нужна / неизбежна за да се отклони вниманието на овцете от Първата Световна Биологична Война. И статии ви пусках за създаването на вируса през 2015 г. от китайски и американски учени, и методиката за разпространяване и превенция.... Ама гледам, че всички коментари назад през годините прилежно са забърсани. А и да кажа. Ми НЕМА лаборатории за биооръжия в Украйна. Нема! Нюланд от възрастта се изпусна да плещи подобни глупости пред конгреса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Като пишете думата *** И в заглавието, как да разбера че я цензурирате бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
имаментното- имаНентното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още