IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кристалина Георгиева: Дефолт по руския дълг вече не е невероятно събитие

Малко вероятно е това да предизвика световна финансова криза, заяви управляващият директор на МВФ

21:40 | 13.03.22 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дефолт по руския държавен дълг вече не е невероятно събитие, макар че е малко вероятно да предизвика световна финансова криза, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

Тъй като Русия и руски банки са обект на санкции от САЩ и техните съюзници след пълномащабната инвазия в Украйна, кредитният рейтинг на Русия беше понижен.

Fitch Ratings заяви миналата седмица, че дефолт по облигациите е "неизбежен" в резултат на мерките, наложени след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

"По отношение на обслужването на дълговите задължения, мога да кажа, че вече не мислим за дефолт на Русия като за невероятно събитие", каза Георгиева пред CBS в неделя.

"Русия има парите, за да обслужва дълга си, но няма достъп до тях", допълни тя.

Попитана дали финансовите неволи на Русия може да предизвикат световна финансова криза, Георгиева отговори: "Засега не".

Глобалната експозиция на банките към Русия "определено не е системно релевантна", каза тя. Въпреки че МВФ "неизбежно" ще понижи прогнозите си за растежа за 2022 г., "това все пак ще бъде положителен темп на растеж", заяви директорът на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
Метана и руският газ са малко различни неща ,защото последният освен енергоносител е и суровина ,но вие разбира се знаехте това и без моето подсещане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
Дааа,науката нищо не ви говори,за всяка "зелена мощност "която си инсталирате на покрива,ще трябва да има компенсираща конвенционална такава,поради разбираеми причини,нощ,зима.Термопомпата която ще ползва кладенец работи на ток и е малко по различно от геотермална енергия,за която се използват горещи води от недрата на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
енергоносител _ поправка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
България има достатъчно залежи на метан на територията си и можем да станем независими от руския газ. Пък и соларните панели не са за пренебрегване. Всеки български дом, в чийто двор има кладенец, може да използва водата от кладенеца за отопление- геотермална енергия. Така, че- варианти има, България не е на колене пред руските енергоресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И после сичкуту енртгоносител, титан, паладий и пр. у рупли. Флаг вам в руки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Е- това е- да фалира и да се свърши с тази руска война. Така или иначе- русия дълги години занапред няма да може да има нормални търговски взаимоотношения с Европа, сащ и държавите- членки на НАТО. Всяка държава вече се пази от каквито и да е било търговски взаимоотношения с русия, защото вижда тяхната токсичност и че в един даден момент те преминават в енергийно изнудване на контрагента от руската страна по договора. Путин нанесе такива щети на русия в дългосрочен план с тази руска война в Украйна, че изплащането на репарации на Украйна ще му се стори песен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още