IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кристалина Георгиева: Дефолт по руския дълг вече не е невероятно събитие

Малко вероятно е това да предизвика световна финансова криза, заяви управляващият директор на МВФ

21:40 | 13.03.22 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Дефолт по руския държавен дълг вече не е невероятно събитие, макар че е малко вероятно да предизвика световна финансова криза, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

Тъй като Русия и руски банки са обект на санкции от САЩ и техните съюзници след пълномащабната инвазия в Украйна, кредитният рейтинг на Русия беше понижен.

Fitch Ratings заяви миналата седмица, че дефолт по облигациите е "неизбежен" в резултат на мерките, наложени след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

"По отношение на обслужването на дълговите задължения, мога да кажа, че вече не мислим за дефолт на Русия като за невероятно събитие", каза Георгиева пред CBS в неделя.

"Русия има парите, за да обслужва дълга си, но няма достъп до тях", допълни тя.

Попитана дали финансовите неволи на Русия може да предизвикат световна финансова криза, Георгиева отговори: "Засега не".

Глобалната експозиция на банките към Русия "определено не е системно релевантна", каза тя. Въпреки че МВФ "неизбежно" ще понижи прогнозите си за растежа за 2022 г., "това все пак ще бъде положителен темп на растеж", заяви директорът на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Хайл Украине! Хохлом слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Соларните панели могат да произвеждат енергия и през нощта 18:41, 05.02.2020г Нова технология позволява на соларни панели да генерират енергия и през нощта, съобщи Sciencealert.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Русия фалит, няма чуждестранни инвеститори. Плашат кучето, да го ударят със салам! Малииии, гоуем страх!! Салам няма, кучето джафка за още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
''....Индиректната употреба на геотермална енергия напоследък придобива много голяма популярност. При нея се използва земно свързана термопомпена инсталация за извличане на топлината от дълбоките земни слоеве. В земята се поставя затворена хоризонтална или вертикална тръбопроводна система, в която водата или друг топлоносител приема сравнително постоянната температура на почвата. Термопомпата използва буферната течност за охлаждане през лятото и за затопляне през зимата на малки или големи обекти в зависимост от капацитета на източника. Принципът на действие на тези системи се основава на използване на енергията на ниско потенциален източник за производството на топлинна или охладителна енергия. При използването на определени енергоносители, при този вид затворена система, е възможно преобразуването на агрегатните състояния да става и в самата земя. Друга възможност е отворената система директно изпомпване на вода от сондаж, кладенец, езеро или река. В режим отопление енергоносителят отдава част от енергията на хладилният агент от вторичния кръг на системата, а в режим охлаждане отнема топлината и я отвежда в земята...'' статията е ''Геотермална енергия Решения от недрата на Земята''ЕНЕРГИЯ - Списание за оборудване, технологии и инженеринг година IV, брой 6, 2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
Да не се повтарям ,класическото разбиране за геотемална енергия е използването на горещи води от недрата на земята,термо помпата изисква енергия и то не малко,особено ако си я произвеждате в къщи със солари на покрива особено нощем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Да Ви дам мента, глог и валериан, защото прочетохте, че залежите от газов хидрат в българската ИИЗ се изчисляват на 407 години БВП на България;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
1. https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.html2. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-more
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
И сега не разбрах, ако ги обявят за фалирали, войната рязко ще спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Геотермалната енергия (топлинната енергия от земните недра) извлечена чрез термопомпи може да се използва за: Отопление на сгради. Охлаждане на сгради.Приложението на термопомпите за климатизация в жилищния и индустриалния сектор е алтернатива на конвенционалните системи изградени от чилър и котел. Практически една и съща машина, посредством реверсивен вентил, е в състояние да смени функциите на изпарителя и кондензатора, и така да доставя топлина през зимата и обратното - прохлада през лятото. Такава термопомпена система отопление-охлаждане е много ефективна и има по-кратък срок на изплащане на първоначалната инвестиция. Загряване на вода за битови нуждиТермопомпата може да осигури целогодишно снабдяване с евтина топла вода за бита с температура 60 С дори през лятото. Загряване на вода за басейни и др.Геотермалната термопомпена инсталация за отопление на къщата може да се използва и за затопляне на вода за басейн. Системата може да бъде настроена автоматично да поддържа желаната температура на сградата и да отвежда излишната топлина към басейна през пролетта и есента. Тази система прави геотермалното отопление още по-ефективно.'' цитатът е от сайта от предишният ми коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...Термопомпата която ще ползва кладенец работи на ток и е малко по различно от геотермална енергия,за която се използват горещи води от недрата на земята....'' ''...Термопомпата която ще ползва кладенец работи на ток и е малко по различно от геотермална енергия,за която се използват горещи води от недрата на земята.По аналогия на водните помпи, които изпомпват вода, термопомпите "изпомпват" топлина от земната ***. По този начин термопомпените инсталации ви дават възможност да получавате от природата неизчерпаема геотермална енергия за вашия дом или административна сграда....'''http://....termopompi-otoplenie.com/geotermia/geotermalna-energia-za-otoplenie.htmlЕ- и, това прави ли зависим домът ми от руските газ и петрол- за един приятел питам;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още