fallback

Кристалина Георгиева: Дефолт по руския дълг вече не е невероятно събитие

Малко вероятно е това да предизвика световна финансова криза, заяви управляващият директор на МВФ

21:40 | 13.03.22 г. 36

Дефолт по руския държавен дълг вече не е невероятно събитие, макар че е малко вероятно да предизвика световна финансова криза, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

Тъй като Русия и руски банки са обект на санкции от САЩ и техните съюзници след пълномащабната инвазия в Украйна, кредитният рейтинг на Русия беше понижен.

Fitch Ratings заяви миналата седмица, че дефолт по облигациите е "неизбежен" в резултат на мерките, наложени след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

"По отношение на обслужването на дълговите задължения, мога да кажа, че вече не мислим за дефолт на Русия като за невероятно събитие", каза Георгиева пред CBS в неделя.

"Русия има парите, за да обслужва дълга си, но няма достъп до тях", допълни тя.

Попитана дали финансовите неволи на Русия може да предизвикат световна финансова криза, Георгиева отговори: "Засега не".

Глобалната експозиция на банките към Русия "определено не е системно релевантна", каза тя. Въпреки че МВФ "неизбежно" ще понижи прогнозите си за растежа за 2022 г., "това все пак ще бъде положителен темп на растеж", заяви директорът на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още