fallback

Зеленски: Русия не ни познава, но иска да ни изтрие

Според руска информация армията е поела контрола над центъра на Херсонска област в Южна Украйна

14:25 | 02.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател

След руското нападение срещу паметника Бабин Яр (пролом край Киев в Украйна, където нацисти и местни колаборационисти извършват поредица масови избивания на евреи и други цивилни граждани по време на своите военни действия в Съветския съюз) украинският президент Володимир Зеленски обвини руските войски, че искат да унищожат страната и нейната история.

„Това нападение показва, че за много хора в Русия Киев е абсолютно чужд", каза Зеленски във видеопослание. „Те не знаят нищо за Киев, за нашата история. Но всички те имат заповед да заличат историята ни, страната ни, всички нас“.

Според информация от ръководството на украински музей сграда в непосредствена близост до мемориала Бабин Яр е била повредена при нова руска атака в Украйна. Засегнатата сграда е построена като спортен център по съветско време и след това е станала част от мемориала, заяви пред DPA Натан Шарански, ръководител на надзорния съвет на мемориала. Пожарът е нанесъл щети, но все още не е ясна точната им степен, казва той. Самият Шарански не е на мястото на инцидента. 

Според украински източници две предполагаеми ракети са ударили телевизионния център в Киев в непосредствена близост до Бабин Яр във вторник. Петима случайни минувачи са убити, а други петима са ранени.

Руското министерство на отбраната представи обстрела на киевската телевизионна кула като превенция на украинските „информационни атаки". Нападението не е засегнало и жилищни сгради, заяви в сряда говорителят на министерството Игор Конашенков. Той не споменава нищо за факта, че близкият мемориал на Холокоста също е бил ударен.

По данни на украинските служби за спешна помощ при обстрела на телевизионната кула са загинали петима души, а петима са били ранени. Украинските телевизионни канали не работеха малко след нападението, но оттогава са възобновили излъчването си.

Междувременно руските военни настъпват още по-агресивно в Украйна. През нощта имаше многобройни нападения, особено срещу градовете Харков и Киев. По данни на местни агенции са били използвани и руски крилати ракети. Според съобщения от Харков са били бомбардирани и жилищни сгради, а много цивилни са били убити.

Според руска информация армията междувременно е поела контрола над центъра на Херсонска област в Южна Украйна. Поне така твърди говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Това твърдение не може да бъде проверено по независим начин. Местните украински власти засега съобщават само, че градът е напълно обкръжен.

Херсон, с население от около 280 хил. души, би била първата украинска регионална столица, която руските войски ще вземат под свой контрол от началото на войната. Градът е обграден от дни. Съветник на украинското министерство на вътрешните работи разказва за многобройни загинали цивилни, които са били убити, докато са се опитвали да защитят града си с т.нар. коктейли „Молотов".

През нощта бе съобщено за въздушно нападение над украинския град Житомир. Вероятно крилати ракети от руския тип „Калибр" са повредили множество жилищни сгради, включително болница, съобщава агенция Униан. Украинското министерство на вътрешните работи, позовавайки се на местните власти, съобщава, че са загинали четирима души. Целта на нападението е било близко военно съоръжение.

Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват горящи къщи и спасители. Житомир се намира на около 140 км западно от столицата Киев. Досега нападенията са регистрирани предимно в северната, източната и южната част на страната.

А по-късно днес Беларус заяви, че засилва сигурността по западната и южната си граница. Беларус е съюзник на Русия и граничи с Украйна на юг. Във вторник президентът Александър Лукашенко заяви, че страната му не възнамерява да участва в руската военна операция в Украйна. Той отхвърля обвиненията на Киев, че руските войски атакуват Украйна и от територията на Беларус.

Междувременно британския министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Русия ще нахлуе още по-масирано в Украйна. Бруталността на руския президент Владимир Путин ще се увеличава, казва Уолъс пред британската радиостанция LBC. „Всеки, който разсъждава логично, не би направил това, което той прави. Така че бруталността му ще се увеличи“. Продължавайки, Уолъс казва: „Той обгражда градовете, бомбардира ги безмилостно през нощта (...) и в крайна сметка ще се опита да ги унищожи и да се премести в градовете“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още