fallback

Европрокуратурата обвини Иван Портних и още трима за измама с ремонт на пристанище

Бившият кмет на Варна, бившият областен управител Стоян Пасев и двама представители от ИА "Морска администрация" са обвинени, че са получили незаконно 3,4 млн. евро от фондове на ЕС

17:17 | 11.10.24 г.

Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу бившия кмет и бившия областен управител на Варна – Иван Портних и Стоян Пасев, както и на двама официални представители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" във връзка с разследване на докладвана от ОЛАФ вероятна измама за реконструкцията на пристанище.

Четиримата са обвинени в изготвянето на официални документи с невярно съдържание и подаване на невярна информация, за да получат незаконно средства за проект от фондовете на ЕС в размер на 3,4 млн. евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство, съобщиха кореспондентите на БНР във Варна и Брюксел.

Става дума за проект, чиято цел е да подобри инфраструктурата на съществуващо риболовно пристанище в покрайнините на Варна, подаден от общината, която е и бенефициент.

Според разследването обаче излиза, че такова пристанище не е съществувало към момента на подаването на документите за финансиране от ЕС. Разследването сочи, че за да се възползват от европейските фондове, насочени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите риболовни пристанища, бенефициентите са събрали няколко понтона под формата на плаващи кейове с цел да ги регистрират като пристанище.

Освен това, те са предоставили невярна информация и не са включили всички необходими документи по националното законодателство, за да получат нужните сертификати.      

От БНР уточниха, че Иван Портних и Стоян Пасев не желаят да коментират обвиненията и заявяват, че не се припознават в този сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още