fallback

Съдът обяви за противоконституционно решението БЕХ да не разпределя дивидент

Българският енергиен холдинг да не разпределя дивидент от печалбата за дружеството за финансовата 2023 г. беше решено на 29 март 2024 г.

17:46 | 03.10.24 г.

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 29 март 2024 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивидент от печалбата за дружеството за финансовата 2023 г.

На заседанието на съда са присъствали 11 конституционни съдии, които са гласували единодушно, се посочва в съобщение на страницата на съда.

Решението на Народното събрание, с което не беше позволено разпределянето на дивидент, беше взето след извънредно заседание на комисията по енергетика, а предложението беше внесено от петима депутати от ГЕРБ – Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова. Тогава те мотивираха хода си с твърдението, че дивидентът от 425 млн. лв. може да бъде източен от Министерството на финансите. По това време ресорен министър беше Асен Василев („Продължаваме промяната – Демократична България“). Против решението се обявиха депутатите от ПП-ДБ, според които Народното събрание няма право да задава политиката на търговските дружества.

„Подобно действие ще има изключително негативно влияние върху финансовата сигурност на сектора и ще постави под риск неговото нормално функциониране. Това ще направи невъзможно извършването на инвестиции и модернизация в сектора, както и реализирането на нови инфраструктурни проекти“, се посочваше в мотивите на вносителите, според които за последните три години от държавната енергетика са били „иззети“ 5,4 млрд. лв.

В пленарна зала предложението беше подкрепено от 132 депутати, като против бяха единствено народните представители от ПП-ДБ, а от БСП гласуваха с „въздържал се“.

Впоследствие кабинетът на Николай Денков се обърна към Конституционния съд по повод гласуваните предложения. Предстои да бъде публикуван пълният текст на решението на КС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още