fallback

ВАС спря делото срещу Андрей Гюров

Върховният административен съд поиска тълкуване от Съда на Европейския съюз по казуса с предсрочното освобождаване на подуправителя на БНБ

13:15 | 13.09.24 г. 2

Върховният административен съд (ВАС) спря делото на Андрей Гюров срещу решението на управителния съвет на Българската народна банка за освобождаването му от поста подуправител на централната банка и ръководител на управление „Емисионно“.

Съдебният състав е отправил питане до Съда на Европейския съюз за правилата в европейското законодателство, които регламентират причините за предсрочно прекратяване на мандатите на управители и ръководители на централни банки, съобщи ВАС.

Въпросите засягат правилата на устава на Европейската централна банка, както и правилата на централните банки на страните-членки на ЕС, които регламентират възможностите на управители на централните банки на подуправители, както и на хора от управителните съвети, да участват в търговски дружества и в дружества с нестопанска цел.

Конкретният въпрос, чийто отговор очаква ВАС, е допускат ли разпоредбите на управителния съвет на ЕЦБ съвместяване на заемането на длъжността управител на национална централна банка и участието на управители в управителен орган на юридическо лице с нестопанска цел, което обаче в своя устав може да развива стопанска дейност, без да е взето единодушно решение на управителния съвет на националната централна банка, каквото изискване има по закон.

"В този казус има засегнати правила на европейското законодателство и с оглед на това ВАС е задължен да отправи такова специално запитване към съда на ЕС. Това беше и нашето искане, защото от самото начало ние твърдим, че трябва да се съберат всички факти и обстоятелства, така че да се реши правилно това дело", заяви Андрей Гюров, цитиран от БНТ.

Според адвоката Христо Христев „по общия ред производството би продължило 12, 16, 18 месеца. Сега въпросът е съдът на ЕС как ще прецени случая. Мисля, че ако се уважи това искане, респективно ще бъде доста по-бързо разгледано производство в рамките на предполагам 2-3 месеца“.

На днешното си заседание Върховният административен съд спря производството по административното дело, заведено от Андрей Гюров, до произнасянето на Съда на Европейския съюз. Определението не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още