fallback

КПК и МВР претърсват адреси на фирми на Румен Гайтански – Вълка

Претърсванията са част от разследването за отпуснатия към негова фирма заем от близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР)

11:07 | 14.08.24 г.

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и прокуратурата провеждат претърсвания във връзка с разследване за кредит, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на стойност от 148,5 млн. лв, предава БТА. Става дума за имоти на Румен Гайтански – Вълка.  

На 9 август от КПК съобщиха, че проверяват за извършени закононарушения във връзка с отпуснатия кредит, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата. Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договора, сключен на 17.06.2019 г., с който кредитът е предоставен от банката на фирмата „Роудуей кънстракшън“. По това време директор на Българската банка за развитие е Стоян Мавродиев.

От институцията посочиха, че действията ѝ имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица, които са служители на ББР.

В сутрешните часове в сряда служители на КПК и МВР са посетили няколко адреса в столицата, на които са регистрирани фирми, които имат отношение към отпуснатия кредит, за който има данни, че е бил фиктивно обезпечен, съобщава БНТ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Претърсване се извършва и на фирма с адресна регистрация в Кърджали, за която има данни, че е получила 30 млн. лв. от усвоения кредит. От предоставената от КПК информация на 9 август става ясно, че става дума за фирмата „Кристална вода“ АД, свързана с Гайтански, която е обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД, съобщиха от Комисията.

Сред претърсените адреси е и този на бивш директор на ББР, съобщава националната телевизия.

По информация на БНТ преди дни Румен Гайтански и Стоян Мавродиев са напуснали страната.

Луксозният автопарк на Вълка

БНР съобщава, че са иззети няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на „Волф“ в столицата като част от разследването срещу Румен Гайтански, защото част от автопарка му е съхранява именно при камионите на ВОЛФ и ДИТЦ.

Доказателства по разследването показват, че тези луксозни автомобили са закупени с пари от кредита, отпуснат от ББР, съобщава БНТ. По източници на националната телевизия съдът е дал разрешение да се изземат 8 автомобила.  

„ББР съдейства на институциите“

Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за този кредит, каза пред БНР изпълнителният директор и член на УС на ББР Цанко Арабаджиев.

Той отбеляза, че още тогава е изглеждало сякаш при този кредит е отпусната голяма сума пари, а обезпечението далеч няма такава стойност, каквато би следвало да има.

Арабаджиев посочи, че прокуратурата на два пъти е прекратявала досъдебното производство и накрая сигналът е стигнал до главния прокурор, който го е върнал за ново разследване.

„Българската банка за развитие съдейства на институциите с всичко, което можем, и е разрешено в рамките на закона“, подчерта Арабаджиев.

„И аз в няколко интервюта, и други мои колеги, доста политически лица са казвали за онзи период в банката, който доведе до 400 милиона лева загуби за 2021 г. и 2022 г.“, каза още Арабаджиев.

Пет години по-късно тези неща в ББР вече са невъзможни, допълни изпълнителният директор на банката.

В очакване на арести

Според бившия депутат Владислав Панев се очаква Гайтански и Мавродиев да бъдат подведени под отговорност.

Пред БНР той коментира, че влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС, който по думите му е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и КПКОНПИ, хубаво е, че се развива по този начин, защото трябва да има справедливост в България, каза Панев.

„Всички знаеха за този заем от 150 млн. лв., обезпечението беше продадено за 3 млн. лв., колко ли инспектори от ББР са си гледали работата? Кредитът е съшит с бели конци, дали за Варна или за строежа на язовир Искър“, каза Панев.

Той очаква за двамата да бъдат издадени заповеди за арест.

Текстът е обновен към 14:40 ч. на 14 август 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 14.08.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още