fallback

Андрей Гюров поиска председателят на ВАС Георги Чолаков да си направи отвод от делото му

Мотивът на отстранения за конфликт на интереси подуправител на БНБ е, че съдията не е безпристрастен

13:30 | 08.08.24 г.

Андрей Гюров поиска председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков да си направи отвод като докладчик по делото му срещу решението на управителния съвет на Българската народна банка да го отстрани като подуправител.

Като мотиви за това Гюров посочи, че според европейското законодателство всеки има право на безпристрастен и независим съд, предаде БТА. В случая според него има съмнение Чолаков да е безпристрастен, което се извежда от изказване на Христо Иванов пред парламентарната комисия за Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. Тогава депутатът коментира за евентуални отношения между Делян Пеевски и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Според Гюров, пред комисията и в телевизионно участие, Иванов разказал, че при разговори с Делян Пеевски разбрал, че той се интересува какво ще се случи с председателя на ВАС, както и какво ще е кариерното му развитие.

Друг от мотивите на Андрей Гюров да поиска отвод на съдия Чолаков е, че магистратът е определен по особен ред за председател на съдебния състав по делото му – този ред е определен от самия него като председател на ВАС.

След като изслуша искането на Гюров, съдия Георги Чолаков заяви, че ще се произнесе по него в закрито заседание. По същия начин, върховните магистрати от тричленния съдебен състав ще се произнесат по искането за спиране на настоящото дело и по искането от необходимост да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург.

Investor.bg припомня, че на 16 юли управителният съвет на БНБ реши да отстрани Андрей Гюров от поста подуправител, ръководител на управление "Емисионно", след като на 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми централната банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров заради участието му като съдружник в дружество в ограничена отговорност, както и в управителните органи на други две сдружения.

Тази несъвместимост се обосновава, с „участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел: Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и Сдружение „Голф-клуб Благоевград“, без решение на управителния съвет на БНБ.

На 30 юли ВАС отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното изпълнение на решението на управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност. Тогава отстраненият като подуправител на БНБ съобщи, че е представил пред съда писмо от президента на ЕЦБ Кристин Лагард, в което, по думите му, се изказва становище, че ВАС трябва да се допита до Съда на Европейския съюз в Люксембург за това дали има основания за освобождаването му.

Защитата на Андрей Гюров поиска ВАС да отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург за тълкуване на конкретни разпоредби от чл. 2 Договора за Европейския съюз чл. 130 от Договора за функциониране на ЕС. Също така поиска настоящото дело да бъде спряно до произнасяне на Административен съд – София град по делото срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията за несъвместимост на Гюров, насрочено за 16 септември.

Представителят на БНБ оспори жалбата на Гюров срещу отстраняването му и посочи, че не е необходимо да се прави преюдициално запитване. От ВАС тогава обявиха, че съдът ще се произнесе по тези въпроси с крайния си акт. В случай че Върховният съд отхвърли решението на БНБ, то Андрей Гюров ще бъде върнат на поста. Ако съдът обаче се съгласи, подуправителят ще бъде предложен за освобождаване от парламента.

След като излезе в неплатен отпуск в края на юни, веднага след като Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост с изпълняваните от него функции на подуправител и ръководител на управление „Емисионно“, Андрей Гюров обяви, че това решение се основава на „неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая“.

През 2023 г. от „Има такъв народ“ настояваха за отстраняването на Андрей Гюров от ръководството на БНБ, защото според тях той не е прекратил навреме членството си в ръководството на партията „Продължаваме промяната“. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка веднага, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие, затова и счита мандата си за прекратен от 26 юли 2023 г., когато положи клетва като подуправител на БНБ.

Според Закона за БНБ управителят и подуправителите на банката нямат право да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органи на дружества, в които БНБ има участие. Изключение се прави само ако управител или подуправител е станал служебен премиер – възможност, предвидена след последните промени в Конституцията. След отстраняването си Гюров не може да бъде вариант за служебен министър-председател при сформирането на нов кабинет до следващи избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още