fallback

Съдът отложи делото на Андрей Гюров срещу освобождаването му от БНБ

Делото се наблюдава много внимателно от Европейската комисия и ЕЦБ, коментира отстраненият подуправител на централната банка

13:43 | 02.08.24 г.

Върховният административен съд (ВАС) отложи делото на Андрей Гюров срещу освобождаването му като подуправител на БНБ за 8 август, съобщи БНТ. Съдебният състав постанови Комисията за противодействие на корупцията да представи пълната преписка относно Гюров, а БНБ – пълен протокол от решението за отстраняването му, ако има такъв.

В днешното заседание на ВАС са разпитани двама свидетели, представители на две от дружествата, в които Гюров е имал участие. Според показанията им в периода от юли до края на 2023 г. той не е извършвал никаква платена или неплатена дейност в дружествата, фактически не е участвал и в управителните им органи. Единият от свидетелите потвърди, че Гюров е подал оставка от ръководството на голф клуб в Благоевград още през декември 2021 г., но от сдружението не са придвижили вписването на това обстоятелство в съда. В следващото заседание ще бъде разпитан още един свидетел.

Investor.bg припомня, че на 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление "Емисионно". На 16 юли централната банка съобщи, че до произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да бъде подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на управителния съвет на БНБ, той спира да изпълнява правомощията си. На 30 юли ВАС отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното изпълнение на решението на управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност.

„Това дело е много важно и се наблюдава много внимателно от Европейската комисия и Европейската централна банка“, посочи отстраненият като подуправител на БНБ Андрей Гюров, цитиран от БТА. Той отбеляза, че е представил пред съда писмо от президента на ЕЦБ Кристин Лагард, в което, по думите му, се изказва становище, че ВАС трябва да се допита до Съда на Европейския съюз в Люксембург за това дали има основания за освобождаването му.

Андрей Гюров отрече обвиненията, че е извършвал дейност, несъвместима с поста на подуправител на БНБ, свързана с участие в дружества. Според него Комисията за противодействие на корупцията не е предоставила никакви доказателства за извършена от него дейност.

Защитата на Андрей Гюров поиска ВАС да отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург за тълкуване на конкретни разпоредби от чл. 2 Договора за Европейския съюз чл. 130 от Договора за функциониране на ЕС. Също така поиска настоящото дело да бъде спряно до произнасяне на Административен съд – София град по делото срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията за несъвместимост на Гюров, насрочено за 16 септември.

Представителят на БНБ оспори жалбата на Гюров срещу отстраняването му и посочи, че не е необходимо да се прави преюдицално запитване.

От ВАС обявиха, че съдът ще се произнесе по тези въпроси с крайния си акт. В случай че Върховният съд отхвърли решението на БНБ, то Андрей Гюров ще бъде върнат на поста. Ако съдът обаче се съгласи, подуправителят ще бъде предложен за освобождаване от парламента.

След като излезе в неплатен отпуск в края на юни, веднага след като Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост с изпълняваните от него функции на подуправител и ръководител на управление „Емисионно“, Гюров обяви, че това решение се основава на „неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая“.

През 2023 г. от „Има такъв народ“ поискаха отстраняването на Андрей Гюров от ръководството на БНБ, защото според тях той не прекратил навреме членството си в ръководството на партията „Продължаваме промяната“. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка веднага, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие, затова и счита мандата си за прекратен от 26 юли 2023 г., когато положи клетва като подуправител на БНБ.

Според Закона за БНБ управителят и подуправителите на банката нямат право да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органи на дружества, в които БНБ има участие. Изключение се прави само ако управител или подуправител е станал служебен премиер – възможност, предвидена след последните промени в Конституцията. След отстраняването си Гюров не може да бъде вариант за служебен министър-председател при сформирането на нов кабинет до следващи избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още