fallback

Наталия Киселова: Мотивите на част от конституционните съдии са смешни

Президентът може пак да сезира КС при нов състав, смята експертът

12:05 | 29.07.24 г.

Възможно е при нов състав на Конституционния съд (КС) президентът отново да сезира съда за конституционните промени, касаещи служебните правителства. Това коментира по bTV специалистът по конституционно право Наталия Киселова.

Припомняме, че Конституционният съд отмени съдебната реформа и остави орязани правомощията на президента за служебния кабинет.

Според нея мотивите, с които част от конституционните съдии са обявили за непротивоконституционни тези промени, са доста постни. По думите й това показва непознаване на логиката на парламентарното управление и парламентаризма.

„За мен лично е неприятно, че не се обявява за противоконституционна петата алинея на чл. 99 – за формиране на служебно правителство. Толкова са постни аргументите от страна на част от съдиите, мотивите са смешни“, каза Киселов по повод решението на Конституционния съд във връзка с жалбите срещу шестата поправка на Конституцията.

„Те (мотивите) показват непознаване на логиката на парламентарното управление, непознаване същината на парламентаризма като разбиране за управление при контрол от страна на Народното събрание върху изпълнителната власт. Аргументацията „защото сме парламентарна република“ прави смешни тези съдии“, допълни доц. Киселова.

Според експерта по конституционно право доц. Борислав Цеков КС трябва да бъде поздравен за отмяната на т.нар. „съдебна реформа“ – текстовете, които касаят Висшия съдебен съвет.

 „КС все пак трябва да бъде поздравен, това е едно правилно решение. Повече от 10 години ги предупреждаваме в парламентарната правна комисия, че разделението на колегии на ВСС няма да доведе до по-добро качество на правосъдието. Обяснихме им, че това е противоконституционно. Истинската съдебна реформа няма нищо общо с Конституцията“, коментира доц. Цеков. Ако искаме съдебна реформа, трябва фокус върху законодателството. Конституцията бе променена, за да може едни хора да циментират своите възгледи за съдебната власт, посочи Цеков.

Той също заяви, че не споделя решението на КС за служебния кабинет. И подчерта, че конституционните съдии са разделени по темата.

Двамата експерти по конституционно право коментираха и връчването на третия мандат за съставяне на редовно правителство. И двамата са на мнение, че шансовете за редовен кабинет в рамките на 50-ото НС не са големи.

Според доц. Наталия Киселова, ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, те ща са към средата на октомври.

Според доц. Цеков има опасност преговорите между партиите да започнат да се точат седмици наред, в рамките на които да се прокарват всякакви лобистки интереси и партийни назначения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още