fallback

КС обяви промените по съдебната реформа за противоречащи на Конституцията

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебно правителство

15:29 | 26.07.24 г.

Конституционният съд (КС) отменя като противоконституционни промените в най-висшия закон на държавата, касаещи съдебната система, които бяха направени от предишното 49-о Народно събрание. По отношение на орязаните правомощия на президента за съставяне на служебно правителство и Народното събрание като постояннодействащ орган съдиите не са събрали мнозинство, се вижда от решението по промените, публикувано на сайта на КС, като по някои точки решението е с особени мнения.

Делото бе образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. 

Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на обвинител номер едно, както и намаляването на мандата му – промените, които по същество представляват съдебната реформа.

В решението се посочва, че Конституционният съд не е постигнал изискуемото мнозинство относно промяната, че избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание, както и за промените относно служебния кабинет. Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила. Общо 6 от 12 конституционни съдии смятат, че нормите, ограничаващи президента за служебен кабинет, са противоконституционни, но за да стане факт решението са нужни поне 7 гласа в КС.

Така остават в сила промените, с които се изменя процедурата за назначаване на служебно правителство, като президентът ще трябва да избира служебен министър-председател от списък с лица, заемащи висши публични длъжности, а кандидатът за служебен премиер ще предлага състава на служебния кабинет.

Не е постигнато мнозинство и за промяната, че за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната. Така КС оставя в сила въведената възможност за народни представители да бъдат избирани кандидати, които имат двойно гражданство - българско и на друга държава.

В заседанието днес са участвали всички конституционни съдии въпреки повдигнатите въпроси до каква степен новият конституционен съдия Десислава Атанасова може да участва в гласуването, след като е гласувала по същите въпроси и в Народното събрание (като депутат, бел. ред.).

Решението влиза в сила три дни след обнародването му в Държавен вестник, за което има 15-дневен срок от произнасянето.

Посочва се, че след отмяната на атакувани разпоредби, действие ще имат старите норми, като е посочено, че конституционните разпоредби запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още