fallback

КС потвърди избора на Атанасова и Белазелков за съдии, но с по-кратък мандат

Конституционният съд се произнесе срещу избора им в частта, в която се поставя срок на мандата им от 9 години

17:28 | 09.07.24 г. 1

Изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии е противоконституционен, но само в частта със срока, за който двамата са избрани за позициите си. Това става ясно от решението на Конституционния съд по дело №3/2024 г.

Атанасова и Белазелков положиха клетва като съдии в КС на 26 януари 2024 г., като бяха избрани от квотата на Народното събрание на мястото на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. Няколко дни по-рано президентът Румен Радев сезира Конституционния съд и призова двамата да не полагат клетва, преди съдът да се е произнесъл дали изборът им не е противоконституционен. Подобни жалби до съда подадоха и депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП.

Според Конституционния съд на основния закон противоречи решението на 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. за избирането им единствено в частта „на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години“ и „на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години“.

Искането за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии е отхвърлено в останалата му част, а решението му е прието единодушно с 10 гласа.

Това означава, че Атанасова и Белазелков остават конституционни съдии, но вместо за 9 години – колкото е стандартният срок, те ще изпълняват задълженията си в рамките на 7 години. Вероятно причина за решението е това, че процедурата по избора им се забави с две години, като все още не са оповестени мотивите на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още