fallback

Съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен по всички обвинения в делото "Сторми Даниълс"

Присъдата хвърля САЩ в непознати води преди президентските избори на 5 ноември

00:26 | 31.05.24 г. 1

Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, след като съдебното жури в Ню Йорк го призна за виновен във фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на 130 хил. долара на порнозвездата Сторми Даниълс, за да запази тя мълчание за връзката им преди изборите през 2016 г., предаде Ройтерс.

Даниълс твърди, че през 2006 г. Тръмп ѝ е казал, че сексът с него е единственият начин да се измъкне от "парка за каравани". Близо две десетилетия по-късно тя дава показания срещу него като ключов свидетел за прокуратурата.

Тръмп е признат за виновен, че е прикрил възстановяването на разходите си за бившия адвокат Майкъл Коен за плащането на 130 хил. долара на Даниълс, за да купи мълчанието ѝ преди изборите през 2016 г. за предполагаемата сексуална среща.

Годината след плащането на подкупа, свидетелства Даниълс, е била най-добрата в живота ѝ. Но тя заяви, че животът ѝ се е превърнал в "хаос", когато през 2018 г. Wall Street Journal публикува статия, разкриваща предполагаемата връзка и подкупа.

След двудневно обсъждане 12-членното съдебно жури обяви, че е признало Тръмп за виновен по всички 34 обвинения, които му бяха повдигнати, като за всяко от тях се изискваше единодушие. Произнасянето на присъдата е насрочено за 11 юли.

Присъдата хвърля САЩ в непознати води преди президентските избори на 5 ноември, когато републиканският кандидат Тръмп ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън.

77-годишният Тръмп отрича да е извършил нарушение и се очаква да обжалва. 

Разгневен, той коментира присъдата накратко пред сградата на съда, като заяви, че "истинската присъда ще бъде произнесена от народа на 5 ноември" и че решението е било "фалшифицирано още от първия ден".

"Не сме направили нищо нередно, аз съм много невинен човек", каза още той и заяви, че ще продължи да се бори докрай и ще спечели.

Тръмп го заплашва максимална присъда от четири години затвор, въпреки че други осъдени за това престъпление често получават по-кратки присъди, глоби или пробация. Лишаването от свобода няма да му попречи да води кампания или да заеме поста, ако спечели.

Изследванията на общественото мнение показват, че Тръмп и 81-годишният Байдън са в напрегната надпревара, а проучвания на Ройтерс сочат, че присъдата може да коства на Тръмп част от подкрепата на независимите и републиканските избиратели.

Съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен във фалшифициране на документи след шестседмичен процес, в който порнозвездата Сторми Даниълс даде показания за сексуален контакт с Тръмп през 2006 г., когато той е бил женен за настоящата си съпруга Мелания. Тръмп отрича да е правил секс с Даниълс.

Сторми Даниълс. Снимка: Bloomberg

Присъдата може "да окуражи" поддръжниците на Тръмп

"Докато тече процесът на произнасяне на присъдата и обжалването, присъдата ще има неизвестни политически последици", коментира професорът от Notre Dame Law School Дерек Мюлер, специалист по изборно право.

"Тя може да окуражи неговите поддръжници, които смятат, че системата работи срещу Тръмп. Тя може да засили реториката на неговите опоненти, които смятат, че Тръмп е заплаха за върховенството на закона и бъдещето на демокрацията", казва той.

Юристът допълва, че това е "наистина безпрецедентна територия и всеки може само да гадае какво ще се случи по-нататък".

"Тръмп продължава да има право да се кандидатира и да изпълнява функциите на президент, дори и като осъден престъпник. Последният осъден престъпник, който е получил значителен брой президентски гласове, е Юджийн Дебс през 1920 г., който се кандидатира от федерален затвор, но въпреки това печели 3,4% от гласовете на избирателите", коментира Мюлер.

Конституцията на САЩ изисква президентите да са на възраст най-малко 35 години и да са американски граждани, живели в страната в продължение на 14 години. Чисто теоретично Доналд Тръмп би могъл да положи клетва от затвора или ареста в Деня на инаугурацията, 20 януари 2025 г., ако успее да победи Джо Байдън.

Малко вероятно е обаче той да влезе в затвора. Рядко се случва хора без престъпно минало, които са осъдени само за фалшифициране на бизнес документи, да влязат в затвора в Ню Йорк. По-често се налагат наказания като глоби или пробация.

"Никой не е над закона", коментираха от кампанията на Джо Байдън след решението на съдебните заседатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още