fallback

Прокурорът на Международния съд е поискал заповеди за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Сега съдът трябва да реши дали да одобри искането

15:39 | 20.05.24 г.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан е поискал в понеделник издаването на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и висши лидери на организацията „Хамас“ по подозрение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Хан е коментирал искането си в ексклузивно интервю за CNN.

Заповеди за арест са поискани за израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на „Хамас“ в Газа Яхя Синуар. Според Хан има разумни основания да се смята, че двамата носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството най-малко от 7 октомври 2023 г.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант и политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Ханийе, както и военният началник на групировката Мохамед Дейф, също са сред издирваните лица.

Международният наказателен съд, базиран в Хага, разследва действията на Израел в окупираните територии през последните три години, а отскоро и действията на „Хамас“.

Нетаняху наскоро коментира, че перспективата високопоставени израелски фигури да се присъединят към списъка на издирваните от Международния наказателен съд е "исторически възмутителна". По думите му намеса на Международния наказателен съд би създала „опасен прецедент, който заплашва войниците и служителите на всички демокрации, борещи се с див тероризъм и безсмислена агресия“.

Израелският военен министър Бени Ганц, който е политически съперник на Нетаняху, осъди решението на прокурора. „Паралелът между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и крещящ морален фалит“, публикува той в социалната платформа Х.

Съдиите от Международния наказателен съд трябва да определят дали смятат, че доказателствата са достатъчни за издаване на заповеди за арест. Времето, в което ще стане това, не е точно определено и може да варира от седмици до месеци.

Според New York Times, въпреки че съдът има последната дума по предложението на Карим Хан, съобщението му нанася удар по правителството на Бенямин Нетаняху и вероятно ще подхрани международната критика към стратегията на Израел във войната срещу „Хамас“ и допуснатите цивилни жертви.

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция в Израел или Газа. Ако обаче международни заповеди за арест бъдат издадени със санкцията на съда, издирваните лица могат да бъдат арестувани, ако пътуват до една от 124-те държави членки на съда. Сред тях са повечето европейски държави, но не и САЩ.

Съобщението за поисканите заповеди за арест не е изненадващо. ООН от месеци настоява, че заради ограниченията на Израел върху помощите, които влизат в Ивицата Газа, и начина, по който се води войната в анклава, може да се заключи, че гладът се използва като оръжие. Това е военно престъпление според Римския статут, договора на Международния наказателен съд.

Израелски официални лица за първи път коментираха в края на април, че смятат, че Международният наказателен съд се готви да издаде заповеди за арест на висши държавни служители по обвинения, свързани с войната.

Международният наказателен съд е постоянен международен съд с правомощия да преследва лица, обвинени във военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Той не може да съди обвиняеми задочно, но заповедите му могат да затруднят международните пътувания. Съдът няма полицейски сили, вместо това разчита на своите членове да извършват арести. Арестуван заподозрян обикновено се прехвърля в Хага, за да се яви пред съда.

Израел отрича да е причинил кризата с глада в Ивицата Газа или да е наложил ограничения върху хуманитарната помощ, влизаща на територията. Хуманитарни работници обаче коментират, че израелските власти налагат строги проверки на всяка помощ, отиваща в Газа, където живеят около 2,2 млн. души, а хаотичните условия на място затрудняват доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Правосъдие виж още