fallback

Фондът на фондовете ще управлява над 32 млн. лв. по Програма „Образование“

С дялови и дългови финансови инструменти ще се подпомага развитието на предприемаческия потенциал на студенти и докторанти и 220 нови компании

17:26 | 12.09.24 г.

Фондът на фондовете ще управлява 32,6 млн. лв. по Програма „Образование“ 2021-2027, съобщиха от Фонд мениджър на финансови инструменти в България след подписаното споразумение за финансиране с Изпълнителна агенция „Програма за образование“ към Министерството на образованието и науката, Управляващ орган на програмата.

Общият публичен ресурс, предназначен за финансови инструменти, е в размер на 32,649 млн. лева, от които 26,023 млн. лева са средства от Европейския социален фонд плюс, а 6,626 млн. лева представляват национално съфинансиране. Допълнително се очаква привличането на частен капитал в подкрепа на стартиращи предприятия на студенти и докторанти.

Подписаното споразумение предвижда създаването на дялови и дългови финансови инструменти, насочени към развитието на предприемаческия потенциал на студенти, докторанти с участието на преподаватели от висшите училища.

С тези продукти се цели улесняване на достъпа на целевата група крайни получатели до финансиране за стартирането на собствен бизнес или други предприемачески инициативи. Очаква се да бъдат подкрепени над 220 нови компании. Средствата са разпределени индикативно в съотношение 75% за дялови и квази-дялови инвестиции и 25% за дългови продукти, включително заеми и гаранции.

От Фонда на фонда съобщиха, че ще се проведат пазарни консултации с цел събиране на обратна връзка от участниците на пазара за техните нужди и приоритети, което ще осигури оптимално структуриране и прилагане на финансовите продукти.

Това е четвъртото Споразумение за финансиране за програмен период 2021-2027, което Фонд на фондовете подписва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Образование виж още